Projektdatabase

Projektdatabasen indeholder alle de projekter, som ELFORSK har støttet med midler. Der er en kort introduktion af projekternes formål og kontakt information for de igangværende projekter. For de projekter, som er færdige, er der en slutrapport med resultater, som du kan down loade.

Viser 1 - 25 af 139
Super integration - sektorkoblede fleksible supermarkeder
Projekt nummer
ELF231-511
Projektperiode: 2024 - 2026
Teknologisk Institut

Supermarkeder optimeres til sektorkobling. Ved at varmegenvinde mere eller mindre til fjernvarme kan forbruget til køleanlæggets kompressorer reguleres uden at påvirke temperaturen i kølemøblerne. I tillæg med fleksibilitet fra øvrigt elforbrug samt solceller frigøres et potentiale for fleksibilitetsydelser. Der udvikles strategier, som i realtid optimerer driften af disse tekniske anlæg ift. økonomiske og energimæssige hensyn.

Projekt nummer
221-497388
Projektperiode: 2023 - 2026
DTU Vind

e2flex projektet vil vi udforske hvordan kundernes præferencer påvirker deres forbrugsmønstre og hvis det kan forårsage udfordringer i distributionsnettet, fx pga. synkronisering af forbruget. Projektet vil udvikle fleksibilitetsprodukter som DSOerne kan bruge til at løse flaskehalsesituationer og analyser hvad værdien af fleksibilitet er.

352-011_foto
Projekt nummer
352-016
Projektperiode: 2020 - 2022
Gate 21

Projektet har bekræftet, at der er et stort potentiale for energibesparelser ved brug af data i bygninger, det kræver dog en aktiv involvering af brugerne. Der blev opnået energibesparelser på 7,7 % - 20 % i projektet.

Datadrevne løsninger for energieffektivisering mister værdi, hvis de ikke tager højde for nøgleaktørers adfærd. Kommunikationen skal sikre hensigtsmæssig adfærd, der reducerer klimabelastningen og forbedrer komforten. På denne baggrund udvikles tilpassede tekniske løsninger. Løsningerne installeres og testes i skoler og etageejendomme. 

Testopstilling. Foto: Teknologisk Institut
Projekt nummer
352-011
Projektperiode: 2020 - 2022
Teknologisk Institut

Projektet har undersøgt kølesystemet og effekten af glaslåger for iscremefrysere med indbygget kølesystem. Der blev opnået en energibesparelse på 24,5 % ved at benytte en ny og mere effektiv kompressor med det naturlige kølemiddel.

Projektet vil reducere energiforbruget for salgskølemøbler med yderligere 10-15 %. Ved projektets afslutning vil producenten stå med et nyudviklet produkt, der kan betegnes som ”best-in-class”.

352-010_foto
Projekt nummer
352-010
Projektperiode: 2020 - 2022
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Projektet har undersøgt, hvordan dynamiske elprisprodukter indvirker på husstandes elforbrug og hverdagspraksisser. Resultaterne peger på, at det har ingen eller marginal effekt på husstandes energiforbrug, når prisen på en kWh varierer i løbet af dagen.

Fleksibel elafregning bliver gradvist mere udbredt blandt danske husstande. Men hvilken be­tydning har det for husstandes elforbrug? Vil det føre til mere effektiv anvendelse af el? For nogle husstande vil det måske medføre højere elforbrug, mens det for andre vil reducere el­forbruget. Der mangler helt afgørende viden om dette. Derfor undersøger dette projekt, hvorvidt nogle typer af husstande er mere tilbøjelige til at vælge fleksibel elafregning end andre, og hvilken betydning fleksible priser har for forskellige typer af husstandes elforbrug. 

Projekt nummer
352-001
Projektperiode: 2020 - 2023
COWI A/S

I dette projekt testes potentialet for øget el-effektivitet og fleksibelt elforbrug i to lokale energifællesskaber i to almene boligbebyggelser i Hovedstadsområdet med store solcelleanlæg og tilhørende batterier. Projektet vil slutteligt vise, hvordan større boligforeninger, der ønsker at gå sammen i et energifællesskab, skal agere i forhold til den kommende lovgivning og hvilke virkemidler fra netselskaber og el-handlere, der vil være hensigtsmæssige.

Projekt nummer
351-066
Projektperiode: 2019 - 2021
Mollerup Golf Club

Projektet har demonstreret fleksibel anvendelse af strøm fra solceller i en golfklub.

Demonstration af energieffektiv og fleksibel anvendelse af strøm, når der medtages egenproduktion og energilagring i forhold til jordvarmeanlæg, lokaler, adfærd og opladning af buggies.

Projekt nummer
351-058
Projektperiode: 2019 - 2021
Dansk Energi Management

Projektet har bekræftet, at der er store elbesparelser at hente på ændret adfærd i industrivirksomheder. Hos en af testvirksomhederne er der opnået en 5%-effektivisering kWh/ton produceret plast på én lokation.

Projektet vil videreudvikle et allerede afprøvet og implementeret koncept til energibesparelser i storkøkkener.

351-057_foto
Projekt nummer
351-057
Projektperiode: 2019 - 2021
FoulingCure ApS

Projektet har vist at et nyt anti-fouling system kan forebygge energitab og større driftstab fra varmevekslere.

Projektet vil demonstrere konceptet anti-foulingsystem for pladevarmevekslere.

Projekt nummer
351-053
Projektperiode: 2019 - 2020
Tmrow ApS

ELFORSK-projektet gjorde det tydeligt at der kun var en begrænset efterspørgsel fra borgere at bruge en app til at forstå deres klimaaftryk. De, der var interesserede, var i forvejen klimabevidste.

Tomorrow udvikler en app, hvor det er muligt for husstande at koble deres elmålers data og se deres afledte udledninger fra strømforbruget.  

Projekt nummer
351-034
Projektperiode: 2019 - 2022
Teknologisk Institut

Projektet viser, at energibesparelser og øget medarbejdertilfredshed, kan opnås med et dynamisk
kontormiljø, såfremt det udformes under hensyntagen til medarbejderes præferencer for indeklima og øvrige behov i forhold til arbejdsmiljø.

Projektet undersøger og demonstrerer hvordan kontormiljøer bedre kan udnyttes effektivt og derved reducere energiforbruget på en måde som samtidig øger brugertilfredshed og skaber en bedre oplevelse af indeklimaet. Ved hjælp af machine learning, bevægelsessensorer og indeklimamålinger visualiseres og anbefales rette indeklima og arbejdsstationer for brugeren. 

Projekt nummer
351-014
Projektperiode: 2019 - 2020
Transition ApS

Nye værktøjer målrettet SMV’ere skaber fokus på databaseret energiledelse, og skal sikre flere energibesparende projekter.

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) oplever, at det er kompliceret at komme i gang med databaseret energiledelse. I projektet gennemføres en undersøgelse af SMV’ers konkrete ønsker til energiledelse, og der udvikles materiale og kurser til at opkvalificere installatører, der er den primære kilde til viden om energieffektivisering for SMV’er.

350-039_foto
Projekt nummer
350-039
Projektperiode: 2018 - 2021
Teknologisk Institut

Projektet har vist at der ved simple software kan realiseres energibesparelser svarende til 22% af det samlede energiforbrug, som bruges til køl og frys i den danske restaurationsbranche.

Projektets formål er på baggrund af el-, temperatur- og brugsdata fra køleanlæg i restaurationsbranchenat detektere gemte potentialer i form af mulige energisparetiltag, behov for proaktivt vedligehold samt adfærdsregulering.

 

350-037 illustration
Projekt nummer
350-037
Projektperiode: 2018 - 2019
NCC Danmark A/S

Der er to hovedresultater i projektet. Det ene er indsigten i, hvordan data mest effektivt indsamles og deles blandt aktørerne. Det andet er de indsigter som indsamlingen af data helt konkret har givet i forhold til bedre drift og design.

Projektets hovedformål er derfor at vise at systematisk dataopsamling giver muligheder for driftsoptimering, sikring af et godt indeklima, forbedret og optimeret projektering af fremtidens byggeri.

Buster Nissen foran prototypeanlægget 350-007
Projekt nummer
350-007
Projektperiode: 2018 - 2020
NB Ventilation A/S

Hele ventilationsanlægget er designet til lavt energiforbrug, så temperaturgenvindingen i gennemsnit ved tør genvinding opnår 82-85 % effektivitet i opvarmningsperioden og dermed lever op til fremtidens krav og bygningsreglementer.

Målet med projektet er udvikling og langtidsdemonstration af et mindre decentralt ventilationsanlæg med kapacitet på op til 1200 m³/h, hvor en overfladebelagt aluminiumsmodstrømsveksler med høj varmegenvinding kombineres med indirekte adiabatisk køling.

Projekt nummer
349-062
Projektperiode: 2017 - 2018
Henning Larsen Architects

Hovedresultaterne viser at der opnås en energibesparelse, ro i lokalet, forbedret indlæring, bedre lysfordeling og en ændret adfærd hos eleverne. 

Belysningsmiljøer, hvor der arbejdes bevidst med differentieret lys, kan både spare på energiforbruget og skabe ro og plads for fokuseret læring viser nyt resultat.

Klasselokale med børn
Projekt nummer
349-061
Projektperiode: 2017 - 2019
Systemair A/S

Projektet har demonstreret gennem hele sommeren 2019, at adiabatisk køling med regnvand er et realistisk alternativt til mekanisk kompressorkøling i offentlige bygninger fx skoler, og især i forhold til klimadagsordenen, hvor regnvand kan genanvendes som en bæredygtig køle-ressource. 

Projektet vil demonstrere at adiabatisk køling med regnvand har et stærkt potentiale som alter­nativ til konventionelle køleteknologier.

Hybridfordamper
Projekt nummer
349-048
Projektperiode: 2017 - 2018
Teknologisk Institut

I projektet er der udviklet et nyt fordampersystem med ammoniak som kølemiddel. Der er opnået en 30 % forbedering af energieffektiviteten. 

I projektet udvikles et nyt fordampersystem med fokus på ammoniak, som kombinerer etoversvømmet system (flooded) med et system med direkte ekspansion (DX).

Spejderlejr
Projekt nummer
349-044
Projektperiode: 2017 - 2017
Spejdernes Lejr 2017

Spejderne, der gennemførte aktiviteterne på Spejdernes Lejr 2017, anbefaler således i høj grad aktiviteterne til andre spejdere.

Evalueringen af aktiviteterne inden for energi, miljø og klima i forbindelse med Spejdernes Lejr 2017 støtter op omkring konklusionen fra Giber Å projektet om, at der er et stort behov for at udvikle relevante og standardiserende opskrifter og vejledninger til aktiviteter (relateret til energi, miljø og klima).

Køleanlæg illustration
Projekt nummer
349-040
Projektperiode: 2017 - 2019
JoMa Tech MSR IvS

En varmepumpe, der kan udnytte disse temperaturforskelle, vil have en bedre COP end konventionelle varmepumper, med en elbesparelse til følge.

Køletårne
Projekt nummer
349-033
Projektperiode: 2017 - 2018
DHI Danmark

Analyser viser et betydeligt potentiale for energibesparelser hos én af partnerne i projektet, hvor styring af køletårne er afprøvet i praksis.

Her ses kondensdannelse på forsiden oven på glaslågen, når elvarmelegement er slukket
Projekt nummer
349-030
Projektperiode: 2017 - 2019
Teknologisk Institut

Der er udviklet og testet en ny iscremefryser, som forbruger 27 % mindre energi sammenlignet med den eksisterende iscremefryser.

At være på forkant med implementeringen af ecodesign-og energimærk­ningsforordningen igennem udviklingen af "best-in-class" produkter er en unik mulighed fordanske producenter af salgskølemøbler.

Isbank system 348-043
Projekt nummer
348-043
Projektperiode: 2016 - 2017
Teknologisk Institut

I projektet er der udviklet et nyt isbankkoncept. I stedet for et ofte anvendt system, hvor der dannes en iskappe omkring rør, er systemet udviklet således, at isdannelsen sker udvendigt på fleksible slanger.