Projektdatabase

Projektdatabasen indeholder alle de projekter, som ELFORSK har støttet med midler. Der er en kort introduktion af projekternes formål og kontakt information for de igangværende projekter. For de projekter, som er færdige, er der en slutrapport med resultater, som du kan down loade.

Viser 1 - 25 af 99
Super integration - sektorkoblede fleksible supermarkeder
Projekt nummer
ELF231-511
Projektperiode: 2024 - 2026
Teknologisk Institut

Supermarkeder optimeres til sektorkobling. Ved at varmegenvinde mere eller mindre til fjernvarme kan forbruget til køleanlæggets kompressorer reguleres uden at påvirke temperaturen i kølemøblerne. I tillæg med fleksibilitet fra øvrigt elforbrug samt solceller frigøres et potentiale for fleksibilitetsydelser. Der udvikles strategier, som i realtid optimerer driften af disse tekniske anlæg ift. økonomiske og energimæssige hensyn.

Projekt nummer
221-496435
Projektperiode: 2023 - 2025
Viegand Maagøe A/S

Projektet ”Machine Learning til Energi- og Procesoptimering (MLEEP)” vil integrere machine learnings algoritmer direkte i 5 danske industrivirksomheder – alle med forskellige problemstillinger og udfordringer – og forsøge at belyse potentialer, muligheder og barrierer ved anvendelsen af kunstig intelligens til energi- og procesoptimeringer af produktionsanlæg.

Projekt nummer
353-009
Projektperiode: 2021 - 2023
Alflow

Projektet vil udvikle en teknologi, der gør det muligt at koge faste fødevarer som fx kødprodukter hurtigt, energieffektivt og uden kvalitetsforringelser. 

Projekt nummer
353-005
Projektperiode: 2021 - 2023
Teknologisk Institut

Projektet udvikler metoder med tilhørende værktøj til optimering af energiforbrug og identifikation af energisparepotentialer i industrivirksomheder

352-024_foto3
Projekt nummer
352-024
Projektperiode: 2020 - 2022
COWI A/S

Projektet har afdækket potentialet med udnyttelse af spildevand inden vandet ledes til kloaksystemet. Der er testet, hvordan varmepumper kan integreres i energirenovering og nybyggeri ved at dække varmebehovet.  Løsningerne har vist at de bidrager til at øge elektrificeringen af bygningernes energiforbrug og muliggør brug af varmepumper med en højere energieffektivitet.

Projektet tester, hvordan varmepumper kan integreres i energirenovering og nybyggeri ved at dække varmebehovet. Varmepumpen anvendes til at genvinde varme fra bygningens spildevand, inden vandet ledes til kloaksystemet. På den måde bidrager løsningen til at øge elektrificeringen af bygningers samlede energiforbrug, og det bliver brugerøkonomisk mere attraktivt at investere i varmepumper.

352-011_foto
Projekt nummer
352-016
Projektperiode: 2020 - 2022
Gate 21

Projektet har bekræftet, at der er et stort potentiale for energibesparelser ved brug af data i bygninger, det kræver dog en aktiv involvering af brugerne. Der blev opnået energibesparelser på 7,7 % - 20 % i projektet.

Datadrevne løsninger for energieffektivisering mister værdi, hvis de ikke tager højde for nøgleaktørers adfærd. Kommunikationen skal sikre hensigtsmæssig adfærd, der reducerer klimabelastningen og forbedrer komforten. På denne baggrund udvikles tilpassede tekniske løsninger. Løsningerne installeres og testes i skoler og etageejendomme. 

352-010_foto
Projekt nummer
352-010
Projektperiode: 2020 - 2022
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Projektet har undersøgt, hvordan dynamiske elprisprodukter indvirker på husstandes elforbrug og hverdagspraksisser. Resultaterne peger på, at det har ingen eller marginal effekt på husstandes energiforbrug, når prisen på en kWh varierer i løbet af dagen.

Fleksibel elafregning bliver gradvist mere udbredt blandt danske husstande. Men hvilken be­tydning har det for husstandes elforbrug? Vil det føre til mere effektiv anvendelse af el? For nogle husstande vil det måske medføre højere elforbrug, mens det for andre vil reducere el­forbruget. Der mangler helt afgørende viden om dette. Derfor undersøger dette projekt, hvorvidt nogle typer af husstande er mere tilbøjelige til at vælge fleksibel elafregning end andre, og hvilken betydning fleksible priser har for forskellige typer af husstandes elforbrug. 

Projekt nummer
352-001
Projektperiode: 2020 - 2023
COWI A/S

I dette projekt testes potentialet for øget el-effektivitet og fleksibelt elforbrug i to lokale energifællesskaber i to almene boligbebyggelser i Hovedstadsområdet med store solcelleanlæg og tilhørende batterier. Projektet vil slutteligt vise, hvordan større boligforeninger, der ønsker at gå sammen i et energifællesskab, skal agere i forhold til den kommende lovgivning og hvilke virkemidler fra netselskaber og el-handlere, der vil være hensigtsmæssige.

Projekt nummer
351-066
Projektperiode: 2019 - 2021
Mollerup Golf Club

Projektet har demonstreret fleksibel anvendelse af strøm fra solceller i en golfklub.

Demonstration af energieffektiv og fleksibel anvendelse af strøm, når der medtages egenproduktion og energilagring i forhold til jordvarmeanlæg, lokaler, adfærd og opladning af buggies.

Projekt nummer
351-060
Projektperiode: 2019 - 2021
Vitani Energy Systems A/S

Projektet har demonstreret, at det er muligt at implementere prognosebaseret styring på større bygninger med forskellige typer af CTS-anlæg. Projektet har vist, at der kan opnås en energieffektivisering på over 20% på veldrevne bygninger med optimerede driftsmetoder.

På basis af et antal testprojekter, udvikles cases og værktøjer til brug for synliggørelse af værdien af brugen af kunstig intelligens til multi-forsyning af varme.

Projekt nummer
351-058
Projektperiode: 2019 - 2021
Dansk Energi Management

Projektet har bekræftet, at der er store elbesparelser at hente på ændret adfærd i industrivirksomheder. Hos en af testvirksomhederne er der opnået en 5%-effektivisering kWh/ton produceret plast på én lokation.

Projektet vil videreudvikle et allerede afprøvet og implementeret koncept til energibesparelser i storkøkkener.

351-057_foto
Projekt nummer
351-057
Projektperiode: 2019 - 2021
FoulingCure ApS

Projektet har vist at et nyt anti-fouling system kan forebygge energitab og større driftstab fra varmevekslere.

Projektet vil demonstrere konceptet anti-foulingsystem for pladevarmevekslere.

Projekt nummer
351-054
Projektperiode: 2019 - 2020
Ento Labs ApS

Demonstration og udvikling af prognosemodeller viser at fleksibelt elforbrug med fordel kan optimeres efter CO2-udledningen og spotprisen på strøm. 

Projektet vil demonstrere intelligent styring af fleksibelt elforbrug i Navitas, som er en større kontorbygning.

Projekt nummer
351-053
Projektperiode: 2019 - 2020
Tmrow ApS

ELFORSK-projektet gjorde det tydeligt at der kun var en begrænset efterspørgsel fra borgere at bruge en app til at forstå deres klimaaftryk. De, der var interesserede, var i forvejen klimabevidste.

Tomorrow udvikler en app, hvor det er muligt for husstande at koble deres elmålers data og se deres afledte udledninger fra strømforbruget.  

351-033_foto5
Projekt nummer
351-033
Projektperiode: 2019 - 2021
Teknologisk Institut

Projektet har udviklet en IoT-løsning til intelligent styring og overvågning af ventilationsbaseret indeklimasystem til eksisterende og nye kontorbyggerier.

Projektet udvikler ”IoT-iTS” – en IoT baseret løsning til intelligent styring og overvågning af HVAC installationer i eksisterende og nye kontorbyggerier.

Projekt nummer
351-032
Projektperiode: 2019 - 2020
Himmerlands Energi- og Miljøforening

En gennemgang af SMV-virksomheder indikerer, at der er et besparelsespotentiale  på mellem 5 og 20% af elforbruget, som der vil være en samfundsøkonomisk gevinst ved at få realiseret.

Via casestudies viser vi, hvordan konkrete energi- og indeklimamålinger (data) kan give Xtra Small produktionsvirksomheder et incitament til at gennemføre energieffektivisering, konvertering til elbaseret opvarmning og indføre energistyring.

351-026_foto
Projekt nummer
351-026
Projektperiode: 2019 - 2020
SC Solution ApS

Konkret har projektet skabt et demonstrationsprojekt, hvor én af de største fødevare producerende virksomheder har kunne overholde de tekniske krav, der er for godkendelse til systemydelser.

Varmepumperne bruger ikke de styringsmæssige muligheder, der er til­gængelige i dag, og som kan være med til at sikre en energiøkonomisk driftform, i samspil med de øvrige energisystemer der findes i virksomheden og elnettet. 

351-022_foto
Projekt nummer
351-022
Projektperiode: 2019 - 2021
Teknologisk Institut

Projektet har udviklet et nyt værktøj til behovsafdækning for dampforbrugende systemer.

Dampproduktion i industrien er for nuværende primært baseret på traditionelle fossilt fyrede kedelløsninger. Den grønne omstilling fra fossile til vedvarende energikilder kræver der bl.a. udvikles teknologier for energieffektiv eldrevet dampproduktion. I den sammenhæng er højtemperaturvarmepumper en attraktiv mulig, idet spildvarme, fjernvarme eller anden varme­kilde kan konverteres til damp med høj virkningsgrad. 

Projekt nummer
351-014
Projektperiode: 2019 - 2020
Transition ApS

Nye værktøjer målrettet SMV’ere skaber fokus på databaseret energiledelse, og skal sikre flere energibesparende projekter.

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) oplever, at det er kompliceret at komme i gang med databaseret energiledelse. I projektet gennemføres en undersøgelse af SMV’ers konkrete ønsker til energiledelse, og der udvikles materiale og kurser til at opkvalificere installatører, der er den primære kilde til viden om energieffektivisering for SMV’er.

351-013_foto
Projekt nummer
351-013
Projektperiode: 2019 - 2021
METRO THERM A/S

Projektet har påvist at med brugerøkonomiske analyser med beregningsprogrammet PVTBAT, at PVT-booster og PVT drevne varmepumper med fordel kan erstatte eksisterende gasbaseret varmeproduktion til både varmt brugsvand og rumvarme.

Projektet vil udvikle en ny og temperaturfleksibel varmepumpe inkl. varmtvandsbeholder, der kan levere både varmt brugsvand og rumvarme, og som kan fungere optimalt i samspil med lavtemperaturfjernvarme og PVT-paneler- PVT-Boosteren. Gennem laboratorietests og pilot­anlæg optimeres enheden til et bredt temperaturområde. 

350-052_foto
Projekt nummer
350-052
Projektperiode: 2018 - 2022
Teknologisk Institut

Der er udviklet og opbygget en inddamper med vanddamp som kølemiddel, der har til formål at teste den nyudviklede Rotrex-kompressor.

Projektet vil gennem en blanding af teoretiske analyser og målinger i laboratoriet medvirke til at sikre, at fremtidige højtemperaturvarmepumpesystemer til industrien baseret på vanddamp bliver udviklet og afprøvet.

350-039_foto
Projekt nummer
350-039
Projektperiode: 2018 - 2021
Teknologisk Institut

Projektet har vist at der ved simple software kan realiseres energibesparelser svarende til 22% af det samlede energiforbrug, som bruges til køl og frys i den danske restaurationsbranche.

Projektets formål er på baggrund af el-, temperatur- og brugsdata fra køleanlæg i restaurationsbranchenat detektere gemte potentialer i form af mulige energisparetiltag, behov for proaktivt vedligehold samt adfærdsregulering.