Kompakt termokemisk opbevaring til boligvarmesystemer, der bruger grøn elektricitet

Projektperiode: 2020 - 2023
Bygninger

For at reducere CO2-emissioner og drage fuld fordel af billig, grøn elektricitet baseret på vedvarende kilder, vil vi videreudvikle SmartHeat, et intelligent boligvarmeanlæg, ved at udvikle et nyt, unikt og kompakt termokemisk varmebatteri. 

Projektbeskrivelse

For at reducere CO2-emission og drage fuld fordel af billig, grøn og vedvarende elektricitet, vil vi videreudvikle Suntherm SmartHeat ved at udvikle et nyt, varmebatteri baseret på thermokemisk lagring. Med den høje energitæthed som termokemisk lagring giver mulighed for kan varmesystemet spille en vigtig rolle i forhold til vores samlede energisystem, i forhold til at forskyde elforbrug til off-peak perioder og dermed mindske belastningen af vores elnet. SmartHeat er en ny type opvarmningssystem målrettet til erstatning af oliefyr, det integrerer varmepumpe, varmebatteri og er styret centralt vores intelligente cloud platform.

Det nye type varmebatteri arbejder med ab- / desorption af ammoniak fra salte, og kan øge energitætheden 40 gange sammenlignet med vand, eller 10 gange sammenlignet med de bedste faseændringsmaterialer (PCM). Vi ønsker at udvikle et omkostningseffektivt varmebatteri specifikt optimeret til decentral varmelagring ved private hjem, som evt. kan sammenbygges med varme pumpes udedel.

Det er målet at designe, bygge og teste en prototype af et thermokemisk varmebatteri.

Mere information

Projekt nummer

352-028

Projektansvarlig
DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Projektdeltagere

Suntherm ApS
MT Stålindustri

Økonomi

Bevillingsår
2020
Tilskud
Kr. 1.819.381
86%
Egenfinansiering
Kr. 306.043
14%
Total budget
Kr. 2.125.424
Timer
3.450