Projektdatabase

Projektdatabasen indeholder alle de projekter, som ELFORSK har støttet med midler. Der er en kort introduktion af projekternes formål og kontakt information for de igangværende projekter. For de projekter, som er færdige, er der en slutrapport med resultater, som du kan down loade.

Viser 1 - 25 af 88
Projekt nummer
221-497388
Projektperiode: 2023 - 2026
DTU Vind

e2flex projektet vil vi udforske hvordan kundernes præferencer påvirker deres forbrugsmønstre og hvis det kan forårsage udfordringer i distributionsnettet, fx pga. synkronisering af forbruget. Projektet vil udvikle fleksibilitetsprodukter som DSOerne kan bruge til at løse flaskehalsesituationer og analyser hvad værdien af fleksibilitet er.

352-011_foto
Projekt nummer
352-016
Projektperiode: 2020 - 2022
Gate 21

Projektet har bekræftet, at der er et stort potentiale for energibesparelser ved brug af data i bygninger, det kræver dog en aktiv involvering af brugerne. Der blev opnået energibesparelser på 7,7 % - 20 % i projektet.

Datadrevne løsninger for energieffektivisering mister værdi, hvis de ikke tager højde for nøgleaktørers adfærd. Kommunikationen skal sikre hensigtsmæssig adfærd, der reducerer klimabelastningen og forbedrer komforten. På denne baggrund udvikles tilpassede tekniske løsninger. Løsningerne installeres og testes i skoler og etageejendomme. 

352-010_foto
Projekt nummer
352-010
Projektperiode: 2020 - 2022
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Projektet har undersøgt, hvordan dynamiske elprisprodukter indvirker på husstandes elforbrug og hverdagspraksisser. Resultaterne peger på, at det har ingen eller marginal effekt på husstandes energiforbrug, når prisen på en kWh varierer i løbet af dagen.

Fleksibel elafregning bliver gradvist mere udbredt blandt danske husstande. Men hvilken be­tydning har det for husstandes elforbrug? Vil det føre til mere effektiv anvendelse af el? For nogle husstande vil det måske medføre højere elforbrug, mens det for andre vil reducere el­forbruget. Der mangler helt afgørende viden om dette. Derfor undersøger dette projekt, hvorvidt nogle typer af husstande er mere tilbøjelige til at vælge fleksibel elafregning end andre, og hvilken betydning fleksible priser har for forskellige typer af husstandes elforbrug. 

Projekt nummer
352-001
Projektperiode: 2020 - 2023
COWI A/S

I dette projekt testes potentialet for øget el-effektivitet og fleksibelt elforbrug i to lokale energifællesskaber i to almene boligbebyggelser i Hovedstadsområdet med store solcelleanlæg og tilhørende batterier. Projektet vil slutteligt vise, hvordan større boligforeninger, der ønsker at gå sammen i et energifællesskab, skal agere i forhold til den kommende lovgivning og hvilke virkemidler fra netselskaber og el-handlere, der vil være hensigtsmæssige.

Projekt nummer
351-066
Projektperiode: 2019 - 2021
Mollerup Golf Club

Projektet har demonstreret fleksibel anvendelse af strøm fra solceller i en golfklub.

Demonstration af energieffektiv og fleksibel anvendelse af strøm, når der medtages egenproduktion og energilagring i forhold til jordvarmeanlæg, lokaler, adfærd og opladning af buggies.

Projekt nummer
351-058
Projektperiode: 2019 - 2021
Dansk Energi Management

Projektet har bekræftet, at der er store elbesparelser at hente på ændret adfærd i industrivirksomheder. Hos en af testvirksomhederne er der opnået en 5%-effektivisering kWh/ton produceret plast på én lokation.

Projektet vil videreudvikle et allerede afprøvet og implementeret koncept til energibesparelser i storkøkkener.

Projekt nummer
351-053
Projektperiode: 2019 - 2020
Tmrow ApS

ELFORSK-projektet gjorde det tydeligt at der kun var en begrænset efterspørgsel fra borgere at bruge en app til at forstå deres klimaaftryk. De, der var interesserede, var i forvejen klimabevidste.

Tomorrow udvikler en app, hvor det er muligt for husstande at koble deres elmålers data og se deres afledte udledninger fra strømforbruget.  

Projekt nummer
351-034
Projektperiode: 2019 - 2022
Teknologisk Institut

Projektet viser, at energibesparelser og øget medarbejdertilfredshed, kan opnås med et dynamisk
kontormiljø, såfremt det udformes under hensyntagen til medarbejderes præferencer for indeklima og øvrige behov i forhold til arbejdsmiljø.

Projektet undersøger og demonstrerer hvordan kontormiljøer bedre kan udnyttes effektivt og derved reducere energiforbruget på en måde som samtidig øger brugertilfredshed og skaber en bedre oplevelse af indeklimaet. Ved hjælp af machine learning, bevægelsessensorer og indeklimamålinger visualiseres og anbefales rette indeklima og arbejdsstationer for brugeren. 

Projekt nummer
351-014
Projektperiode: 2019 - 2020
Transition ApS

Nye værktøjer målrettet SMV’ere skaber fokus på databaseret energiledelse, og skal sikre flere energibesparende projekter.

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) oplever, at det er kompliceret at komme i gang med databaseret energiledelse. I projektet gennemføres en undersøgelse af SMV’ers konkrete ønsker til energiledelse, og der udvikles materiale og kurser til at opkvalificere installatører, der er den primære kilde til viden om energieffektivisering for SMV’er.

350-039_foto
Projekt nummer
350-039
Projektperiode: 2018 - 2021
Teknologisk Institut

Projektet har vist at der ved simple software kan realiseres energibesparelser svarende til 22% af det samlede energiforbrug, som bruges til køl og frys i den danske restaurationsbranche.

Projektets formål er på baggrund af el-, temperatur- og brugsdata fra køleanlæg i restaurationsbranchenat detektere gemte potentialer i form af mulige energisparetiltag, behov for proaktivt vedligehold samt adfærdsregulering.

 

350-037 illustration
Projekt nummer
350-037
Projektperiode: 2018 - 2019
NCC Danmark A/S

Der er to hovedresultater i projektet. Det ene er indsigten i, hvordan data mest effektivt indsamles og deles blandt aktørerne. Det andet er de indsigter som indsamlingen af data helt konkret har givet i forhold til bedre drift og design.

Projektets hovedformål er derfor at vise at systematisk dataopsamling giver muligheder for driftsoptimering, sikring af et godt indeklima, forbedret og optimeret projektering af fremtidens byggeri.

Projekt nummer
349-062
Projektperiode: 2017 - 2018
Henning Larsen Architects

Hovedresultaterne viser at der opnås en energibesparelse, ro i lokalet, forbedret indlæring, bedre lysfordeling og en ændret adfærd hos eleverne. 

Belysningsmiljøer, hvor der arbejdes bevidst med differentieret lys, kan både spare på energiforbruget og skabe ro og plads for fokuseret læring viser nyt resultat.

Spejderlejr
Projekt nummer
349-044
Projektperiode: 2017 - 2017
Spejdernes Lejr 2017

Spejderne, der gennemførte aktiviteterne på Spejdernes Lejr 2017, anbefaler således i høj grad aktiviteterne til andre spejdere.

Evalueringen af aktiviteterne inden for energi, miljø og klima i forbindelse med Spejdernes Lejr 2017 støtter op omkring konklusionen fra Giber Å projektet om, at der er et stort behov for at udvikle relevante og standardiserende opskrifter og vejledninger til aktiviteter (relateret til energi, miljø og klima).

Lysende pære i stik
Projekt nummer
348-030
Projektperiode: 2016 - 2019
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Resultaterne peger på, at hvidt lys under almindelige forhold ikke er nok til at påvirke oplevet temperatur væsentligt og at der derfor kræves lys, der er mere farvemættet eller som ikke er påvirket af dagslyset. Effekten af farvetemperatur lader til at forsvinde efter en halv times tilvænning til omgivelserne.

Projekt nummer
348-009
Projektperiode: 2016 - 2017
Dansk Center for Lys

ELFORSK-projektet viser, at vi måske skal til at tænke helt anderledes, når vi skal indrette med lys i kontorer.

Projekt nummer
348-006
Projektperiode: 2016 - 2018
Maskinmesterskolen København

Maskinmester- og ingeniørstuderende får opdateret og tværfaglig viden i ny gratis lærebog. 

Ny lærebog i energirigtig drift i bygninger.

Landsby
Projekt nummer
347-043
Projektperiode: 2015 - 2017
EKOLAB ApS

Når der tages hensyn til udviklingsmulighederne, fremdrift i disse, samt perspektiverne for at drive innovationen fremad hurtigst mulig, så er det anbefalingen i dette rapport, at man opprioriterer den kollektive og fælles forsyning, og at den i langt højere grad samtænkes med forbruget og digitaliseringen.

Bebyggelsen efter renoveringen
Projekt nummer
347-025
Projektperiode: 2015 - 2020
DTU Byg

Informationsskærme i lejligheder, som viser forbruget at el, varmtvand og varme, ser ud til at påvirke brugernes forbrug. Specielt faldet i forbruget af det varme brugsvand på 60% er svært at forklare uden at inddrage skærmene.

Projektet vil fokusere på brugeradfærdens betydning for energibesparelser og indeklimaforbedringer ved energirenovering af etageejendomme.

Seniorer
Projekt nummer
347-009
Projektperiode: 2015 - 2015
Energitjenesten Nordjylland

Ud fra projektets resultater, må vi konkludere, at vi ikke ved, hvor meget boligejer reelt reagerer påde signaler, der gives fra offentligheden omkring energibesparelser. Resultaterne tyder på at langt hovedparten af de boligejere, der energirenoverer, kun gør det, fordi de alligevel skal i gang med et støre eller mindre vedligehold af boligen.

Laboratorie stinkskabe
Projekt nummer
346-051
Projektperiode: 2014 - 2016
Teknologisk Institut

Projektets resultater dokumenterer, at der ved at gå fra en vurdering af enkeltkomponenterne ved laboratorieventilation til en helhedsvurdering af de komponenter der indgår, kan der opnås samme sikkerhedsniveau med lavere energiforbrug.

Isbjerg
Projekt nummer
346-039
Projektperiode: 2014 - 2016
AURA Rådgivning A/S

100 energieffektiviseringsprojekter fra forskellige segmenter inden for erhvervsvirksomheder, offentlige institutioner og boliger gør energirådgivere, den energiansvarlige eller sælgere i stand til på en enkelt måde at kunne belyse NEB'er og dermed de reelle tilbagebetalingstider for energieffektiviseringsprojekter frem for udelukkende at fokusere på energibesparelsen.

Bolig på Søborg Hovedgade, Foto SBi.
Projekt nummer
346-031
Projektperiode: 2014 - 2018
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

I betragtning af, at det er første gang, at etageboliger opføres med baggrund i BOLIG+ dogmerne, er resultatet ganske flot. Ikke alle dogmer er opfyldt fuldstændigt, men tilstrækkeligt til at vise, at BOLIG+ dogmerne er god reference for fremtidigt byggeri.