Vinduer med tre glas kan forringe beboeres søvnkvalitet

Projektresultat
Vinduer med tre glas kan forringe beboeres søvnkvalitet

To etageejendomme hos boligselskabet HAB i Haderslev er blevet renoveret. Den ene bygning har fået vinduer med 2-lags jernfattigt glas, mens den anden har standard 3-lags energiruder. Meget tyder på, at det er sundest af bo i lejligheder med to lag glas. Foto: Pressefoto.

Forskning støttet af Dansk Energis ELFORSK-pulje viser, at for skrappe energikrav kan påvirke menneskers helbred og føre til et unødvendigt stort forbrug af materialer, uden at der kan dokumenteres en væsentlig varmebesparelse.

Bygninger skal nu overholde så skrappe krav til energiramme og varmetabsramme, at beregningerne i forbindelse med en renovering ofte vil vise, at der skal installeres vinduer med tre lag glas.

Ny dansk forskning viser imidlertid, at valg af 3-lags ruder i stedet for 2-lags ruder med jernfattigt glas kan påvirke beboernes helbred negativt og føre til et unødvendigt stort forbrug af materialer… uden at give et mindre forbrug af varme.

Projektet ’ Dagslys som sundhedsmæssige driver for energirenovering’, der er støttet af Dansk Energis ELFORSK-pulje, viser, at 3-lags ruder med to energibelægninger reducerer solindstråling og dagslys så meget, at det kan have negative sundhedseffekter. Det drejer sig om forringet søvnkvalitet og søvnmønster, hvilket for eksempel kan føre til stress og forstærke eventuelle psykiske udfordringer.

- Bygningsreglementets krav hindrer i praksis løsninger med 2-lags ruder og peger i retning af tre lag. Resultaterne af forskningsprojektet viser imidlertid, at man måske burde anlægge mere helhedsmæssige betragtninger på byggeriet, så det udover energi også handler om dagslys af hensyn til sundheden og valg af materialer af hensyn til klima og bæredygtighed, siger arkitekt, ph.d. Carlo Volf fra Volf Design.

Etageejendomme i Haderslev

Sammen med en række partnere inkl. lægefaglig ekspertise har Carlo Volf netop konkluderet på projektet, hvor to ens etageejendomme hos boligselskabet HAB i Haderslev er blevet renoveret. Den ene bygning har fået vinduer med 2-lags jernfattigt glas, mens den anden har standard 3-lags energiruder. Undervejs er der blevet gennemført en række målinger, ligesom beboerne i de to ejendomme er blevet interviewet.

’Søvnkvaliteten hos beboerne i etageejendommen med 3-lags ruder reduceres statistisk signifikant’, fastslår forskerne.

Mangel på D-vitaminer

Sammenlignet med 2-lags ruderne, reducerer 3-lags ruderne mængden af det kortbølgede lys, der er med til at stimulere kroppens døgnrytme, samtidig med at 3-lags ruderne forhindrer dannelse af D-vitamin indendørs.

I projektsprog hedder det, at ’2-lags jernfattige ruder transmitterer signifikant mere dagslys, UVB-lys og kortbølget lys, imens 3-lags energiruder med to energibelægninger fuldstændigt blokerer for UVB-lyset og reducerer det kortbølgede lys’.

Vores projekt viser, at det, der på papiret ligner en energirigtig renovering, ikke nødvendigvis er en bæredygtig renovering
Carlo Volf. projektleder

Haderslev-projektet viser videre, at renoveringer med 3-lags energiruder ikke giver en målbar varmebesparelse i forhold til en løsning med 2-lags jernfattige vinduer. Varmebesparelserne optræder altså kun i de teoretiske, indledende beregninger.

- Vores projekt viser, at det, der på papiret ligner en energirigtig renovering, ikke nødvendigvis er en bæredygtig renovering, siger Carlo Volf og peger på en ekstra pointe: Bygninger er efterhånden så tætte og bruger så lidt energi, at energiforbruget til materialer vægter tungt i den samlede livscyklus.

Vigtigt med helhedsbetragtninger

Energimæssigt kræver produktion af tre glas mere energi end produktion af to glas, og det skal ind i helhedsberegningerne sammen med valg af materialer som for eksempel beton, aluminium og isolering, mener Carlo Volf.  

- Bygninger står for ca. 35 procent af vores klimapåvirkning. Vi står overfor en fornyelse og renovering af vores boliger, og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan vi griber det an, siger Carlo Volf, der er hovedforfatter til den nye rapport om konklusionerne:

’Ud fra en samlet, sundhedsmæssig og energimæssig vurdering anbefaler rapporten, at der i højere grad anlægges helhedsbetragtninger (ikke kun ved renovering af byggerier fra før 1985, men generelt indenfor byggeriet), hvor det bør overvejes om 2-lags jernfattigt glas bør foretrækkes fremfor 3-lags energiruder. Hovedkonklusionen i projektet peger i retning af, at 3-lags glas udgør en samlet negativ merudgift – overraskende nok selv når de energimæssige resultater indgår i vurderingen, og selv i boliger med relativt store glaspartier (25 procent af gulvareal)’.

Klimavenlig el og varme

Konsulent Dorte Lindholm fra Dansk Energi finder projektets resultater interessante.

- Jeg mener, at det må give stof til eftertanke i byggebranchen og blandt de myndigheder, der er involveret. Både el og fjernvarme bliver produceret så miljø- og klimavenligt, at det giver mere mening at se på sundhed og materialer, når der skal foretages en samlet vurdering af bæredygtigheden af en renovering, siger Dorte Lindholm.

Hun tilføjer, at det efterhånden er vigtigere for energibranchen, at der bliver indført smart styring og fleksibilitet i bygningerne, end at man jagter de sidste få procenter på energiforbruget. 

Carlo Volf har gennemført projektet i samarbejde med Region Hovedstaden, New Interventions in Depression (NID-Group), Københavns Universitet, HAB Haderslev, Rambøll A/S, Statens Byggeforskningsinstitut - Aalborg Universitet København og DTU Fotonik.

Læs slutrapporten og alle konklusionerne for projektet: Dagslys som sundhedsmæssige driver for energirenovering.

Materialer