Unikke værktøjer til vakuum- og overtrykssystemer

Vakuum- og overtrykssystemer
352-059_foto

Foto: Teknologisk Institut

Nye værktøjer til optimering af vakuum- og overtrykssystemer til brug for industri- og erhvervsvirksomheder og energirådgivere.

Der findes betragtelige muligheder for energieffektivisering af vakuumsystemer. Disse muligheder kan realiseres gennem behovstilpassede tilgange til systemerne samt anvendelse af energieffektive komponenter og reguleringsmetoder. Erfaringer fra undersøgelser på området viser, at der i mange tilfælde kan realiseres et potentiale på 40 – 50 % set i forhold til konventionelle systemer.

Et ELFORSK støttet projekt "Optimering af vakuum- og overtrykssystemer", har udviklet et optimeringsværktøj og en vejledning for energibevidst design af vakuum- og overtrykssystemer, som industri- og erhvervsvirksomheder samt energirådgivere kan benytte ved optimering af vakuum- og overtrykssystemer.

De primære resultater af projektet er:

  • Et værktøj til behovsoptimering af vakuum- og overtrykssystemer baseret på nyeste viden om drift af vakuum- og overtrykspumper, reguleringsformer m.m.
     
  • En designvejledning for energibevidst design af vakuum- og overtrykssystemer, der under-støttes af ovennævnte optimeringsværktøj, hvor der tages udgangspunkt i hvordan virksomhedernes behov for en driftssikker og energioptimal vakuum- og overtryksforsyning tilgodeses.

Designvejledningen giver retningslinjer for valg af vakuumpumper, højtryksblæsere, motorer, regulering m.m.

Desuden beskrives hvordan eksisterende vakuum- og overtrykssystemer undersøges med det formål at tilvejebringe data til designværktøjet, så det er muligt at anvende værktøjet til estimering af energibesparelsen ved energioptimering.

Projektet er netop afsluttet og følgende virksomheder deltog Teknologisk Institut, AURA Rådgivning A/S, Busch Vakuumteknik A/S, Skjern Paper A/S og Berry Superfos A/S.

Link til værktøjet.

Materialer