Undersøgelser af besparelsespotentialet ved brug af varmepumper

Varmepumper
varmepumpe

Foto: Pixabay

Et ELFORSK-projekt er i gang med at undersøge besparelsespotentialet ved løbende justeringer af varmepumpen. Det undersøges ved at monitorere varmepumpernes drift, og sammenligne den med en teoretisk optimal drift.

For at kunne lave udregningen, er det nødvendigt at opbygge en termodynamisk model over hjemmet – en såkaldt digital tvilling – hvor vejr og vind forhold kan simuleres, således det præcise varmebehov kan udregnes.

I den første fase af projektet, er det planen at installere sensorer i et mindre antal hjem, for at teste modellen, og få erfaringer med optimeringspotentialet. Senere i projektet er det meningen, at et større antal huse til tilkobles.

Første del af projektet går med (1) at finde huse, (2) få adgang til varmepumpe data, og (3) opbygge den termodynamiske model:

  1. At finde huse til projektet: Der har været stor interesse for projektet, og fem af Bodil Energis kunder har tilmeldt sig. Disse huse skal nu have opsat instrumentering og den digitale tvilling skal skabes.
     
  2. Få adgang til varmepumpe data: Projektet har været i dialog med tre varmepumpeproducenter, for at kunne tilgå live data fra varmepumperne under drift. Der vil blive arbejdet med at kontakte 1 – 2 producenter yderligere, så producenten af varmepumpen ikke bliver en væsentlig hindring for at kunne onboarde nye kunder i løbet af 2022.
     
  3. Opbygge termodynamisk model: En første model er opbygget, og et semi-simuleret dataset er konstrueret til at teste den første model. Efter den første test er der blevet lavet flere væsentlige ændringer til modellen. Når modellen er færdig bearbejdet, vil der blive testet med historisk data fra varmepumper og ved hjælp af præcise vejr og vind forhold.

Projektet udarbejdes i et samarbejde mellem Bodil Energi Aps, som projektleder og DTU Compute og Nordea (Personal Banking). Det afsluttes august 2023, hvor man kan hente resultaterne om projektet på elforsk.dk.

Materialer