Udvikling af varmepumpe på propan på vej

Varmepumpe
Udklip2VP.PNG

Test af propanvarmepumpe. Foto: DVI Energi.

Ny varmepumpe, der anvender et naturligt kølemiddel (propan), på vej. Varmepumpen bliver forberedt til det danske elsystem med indstillinger, som muliggør at varmepumpen kan køre i bestemte tidsperioder.

Ny styring til varmepumpen
I ELFORSK-projektet ” Udvikling af varmepumpe på propan, optimeret efter danske forhold” er der blevet udviklet en ny styring til prototype 1 af propanvarmepumpen (5-16kW). Styringen er adapteret fra en Danfoss PLC og derefter tilpasset, og forbedret. Dette giver langt større frihed til at udvikle nye, og forbedre eksisterende styringer. Styringen bliver justeret til at håndteret afrimning bedre.

Implementering af drift tid
I den nye styring er det blevet nemmere at lave ændringer og udvikle nyt. Heriblandt kan nævnes ”17-20-driften”, altså styring af driften mellem kl. 17-20, som vil blive muligt for slutkunden at anvende. Kl. 17-20-driften kan både indstilles til at varmepumpen kun må køre et bestemt antal minutter i tidsintervallet, eller at den kan være helt slukket. Det vil naturligvis blive valgfrit for slutkunden om denne indstilling overhovedet skal være slået til. Navngivningen ”17-20 Driften” er dog ikke andet end det, et navn, da slutkunden også vil kunne ændre på, hvornår tidsintervallet skal starte og slutte.

Løst problem med styring af overhedning
Regulering af overhedning har tidligere vist sig som et problem på prototype 1. Problemet bestod i at temperaturen til beregning af overhedning blev målt for tæt på andre varme komponenter, som påvirkede temperaturmålingerne. Dette gav forkerte temperaturmålinger som førte til forkert åbningsgrad af termoventilen. Det gav ustabil regulering af overhedningen og forringet ydeevne. Problemet er blevet løst ved at flytte temperaturføleren.

Elektromagnetisk interferens udfordringen er løst
Det har tidligere været nævnt at Elektromagnetisk interferens (EMI) kunne blive et problem. Det har det også vist sig at være, dog har løsningen været at adskille de mange meter kabel, der blev brugt til signaler og effekt, så de ikke løber parallelt. Dette kan også løses ved at skærmet kabel og placering af frekvensomformer i en ude del.

Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Søren Thyregod Madsen, DVI Energi, Nærvarmeværket a.m.b.a. og Aalborg Universitet – AAU og afsluttes ultimo 2022.

Materialer