Test af koncept for energieffektivt procesudsugning skal sikre et sundt arbejdsmiljø

Projektresultat

Foto: Teknologisk Institut

Nyt koncept for en intelligent procesudsugning bliver afprøvet, for at se om det er teknisk gennemførligt. Målet er at sikre et bedre udsug og et sundt arbejdsmiljø med et lavt energiforbrug.

Projektet har til formål at udvikle nye energieffektive procesudsug til både stationære og bevægelige udsug til brug i industri.

Et intelligent procesudsug skal sikre optimal placering og tilpasning af udsuget, samt optimal variabel udsugning til den givne proces. Fokus er på at sikre et bedre udsug og et sundt arbejdsmiljø med lavt energiforbrug, herunder synliggørelse af arbejdsmiljøet ved et procesudsug. Løsningerne skal kunne anvendes i både nye anlæg og ved renovering samt udskiftning af eksisterede procesventilationsanlæg.

Èt af projektets primære fokusområder at udvikle og demonstrere nye intelligente løsninger til procesventilation

I projektet er der fokus på minimering af luftmængder, brug af recirkulation og samspil med ventilationen i øvrigt, samt fastholdelse af et sikkert arbejdsmiljø. I det omfang det er muligt at reducere luftmængderne medfører det mindre anlæg, mindre energiforbrug til lufttransport og nye effektive muligheder for luftrensning, varmegenvinding og recirkulation. Derfor er ét af projektets primære fokusområder at udvikle og demonstrere nye intelligente løsninger til procesventilation, der medfører minimering af luftmængder samtidig med at der fastholdes et sikkert arbejdsmiljø.

Reducerede luftmængder medfører mindre anlæg, mindre energiforbrug til lufttransport og nye effektive muligheder for luftrensning, varmegenvinding og recirkulation. De intelligente løsninger omfatter dels intelligente procesudsug, dels intelligent styring af procesventilation i samspil med rumventilationen.

Projektet er igangsat primo april med en workshop, hvor ideer til energieffektiv procesudsugning (selve udsugningsanordningen) samt mulighederne for effektivisering af procesventilationsanlægget blev drøftet.

Der er i løbet af de første måneder foretaget besøg hos Tvilum, Novenco, Berry Superfos (Stilling) og Stibo med det formål at gennemgå de pågældende virksomheders procesventilation, og drøfte mulighederne for at anvende virksomhedernes anlæg som cases i projektet. Efterfølgende er procesventilationsanlæggene hos Tvilum og Novenco udvalgt som cases og undersøgt nærmere ved registreringer samt målinger af den nuværende drift.

Der er udviklet et koncept for en intelligent procesudsugning, der kan anvendes ved svejseudsug eller andre varmeafgivende processer.

Med udgangspunkt i workshoppen er der opstillet krav til og udviklet et koncept for en intelligent procesudsugning, der kan anvendes ved svejseudsug eller andre varmeafgivende processer.

Konceptet består af to sensorer, der henholdsvis måler afstanden mellem den varme proces og udsugningsstedet, og en sensor der detekterer positionen af en varme proces. Kombinationen af de to sensorer skal anvendes til at justere luftmængden i udsugningen og give signal til brugeren, hvis udsugningsstedet er for langt fra processen.

Der er pt. foretaget indledende afprøvninger af, om konceptet er teknisk gennemførligt. Det er planen at konceptet senere skal afprøves på en svejsestation hos Novenco, der deltager i projektet.

Projektet er samfinansieret af ELFORSK programmet, FAV og VELTEK samt Teknologisk Institut, og udføres i perioden april 2020 til december 2021.

Materialer