Synliggørelse af elforbrug giver besparelser

Ventilation
kvinder om et bord

Foto: Pixabay

En detaljeret overvågning af energiforbrug til ventilation i kontorlokaler viser at der er store muligheder for energieffektivisering.

Hos LB-forsikrings kontorlokaler i Nordhavn monitoreres elforbrug, varmeforbrug, indeklima og antal brugere af bygningen intensivt og detaljeret. ELFORSK-projektet ”Effektiv datadrevet idriftsættelse og funktionsanalyse fokuseret på energi og indeklima” er ved at udvikle en metode til idriftsættelse af nye bygninger, hvor synliggørelse kan pege på unødvendigt energiforbrug.

Metoden har indtil videre udmøntet sig i avancerede dashboards og beregning af key performance indikatorer, som kan anvendes som et nemt styringsværktøj for driftsorganisationen. Metoden udvikles som et forslag til udvidelse til commissioning-standarden DS3090.

Synliggørelse viser at 22 % af elforbruget til ventilatorerne kan spares.

Tilpasning af ventilationens driftstid
Ved hjælp af persontællere ved indgangene og separat måling af elforbrug til ventilationen, kan driftstiden tilpasses den faktiske brug af bygningen. Synliggørelse viser at 22% af elforbruget til ventilatorerne kan spares.

352-042_figur1

Figuren viser hvor besparelsesmulighederne er på ventilationen.

Benchmarking af retur-temperaturen fra hver zone
Af hensyn til afkølingen, benchmarkes retur-temperaturen løbende for hver zone. Så kan driften sikre sig at potentialet for afkølings-bonus er opfyldt, og bygningen understøtter i højere grad implementering af store varmepumper i fjernvarmen. Figuren herunder viser for uge 46, at afvigelsen mellem målt og optimal (beregnet) retur-temperatur er ca. 1-5 °C.

352-042_figur2


Projektet er udviklet i et samarbejde mellem DTU Construct, NCC Danmark A/S, LB Forsikring, PensionDanmark, VELTEK og virksomheden Emcon. Projektet er færdig ultimo 2022, hvorefter resultaterne fra projektet kan hentes på elforsk.dk

Materialer