Stort potentiale i effektvisering af trykluft i industrien

Nyhed

Papirmaskinen hos Skjern Paper A/S som benytter vakuum. Foto: Teknologisk Institut

Målingerne af vakuum- og overtrykssystemer viser, at der er gode muligheder for at effektivisere anlæggene.

I industrien anvendes vakuum- og overtrykssystemer til mange processer f.eks. til mekanisk håndtering, vakuumpakning og formning, tørring, filtrering, afgasning af olie og destillering.

Anvendelse af vakuum og trykluft er ét vigtigt energianvendelsesområde, men til trods herfor er der ikke sket nævneværdig effektivisering af disse systemer.

Erfaringer på området viser, at der kan realiseres et potentiale på op til 40 - 50 %.

Trykluften produceres typisk ved relativt høje tryk (typisk 8 bar) og trykket reduceres herefter gennem trykreduktionsventiler. Her kunne et overtrykssystem med en højtryksblæser med fordel anvendes, men det ses sjældent.

Behov for udvikling
Der er behov for mere viden og vejledning i, hvordan energieffektivisering af vakuum- og overtrykssystemer foretages, - både i forhold til nye systemer og eksisterende systemer, således at det sikres, at de muligheder der findes udnyttes optimalt.

Et ELFORSK-projekt har foretaget forundersøgelser, der bestod i lave en kortlægning af anvendelsen af vakuum- og overtrykssystemer. Undersøgelsen skal anvendes som grundlag for projektets efterfølgende faser for at realisere de store muligheder, der er for en energieffektivisering af vakuumsystemer.

Muligheder kan realiseres gennem behovstilpassede tilgange til systemerne samt anvendelse af energieffektive komponenter og reguleringsmetoder. Erfaringer fra undersøgelser på området viser, at der kan realiseres et potentiale på op til 40 - 50 %.

Kæmpe potentialer for energieffektivisering
Vakuum og trykluft er i mange af de eksisterende installationer en meget dyr form for energitransmission, som følge af store transmissionstab samt uhensigtsmæssig regulering af flow og tryk. Erfaringer viser, at der kan opnås energibesparelser i størrelsesordenen 20-50% af energiforbruget ved at fokusere på hele systemet, dvs. pumpe eller blæser, distributionssystem, dyser og slutforbrug.

I projektet tages der udgangspunkt i konkrete, større vakuum- og overtrykssystemer, hvor der i det ene tilfælde er tale om systemer integreret i produktionsmaskiner og i det andet tilfælde i et eksternt system, der anvendes til drift af en række maskiner i forskellige produktionsprocesser.

Lovende målinger
Der er foretaget en gennemgang af og målinger på vakuum- og overtrykssystemerne hos Skjern Paper A/S og BERRY Superfos A/S. Disse målinger vurderes, hvorefter der vil blive udarbejdet case-beskrivelser og –beregninger, som kan bruges til at dokumentere den nuværende energieffektivitet.

Målingerne på specielt Skjern Paper A/S viser, at der er gode muligheder for at effektivisere anlæggene.

Målingerne på specielt Skjern Paper A/S viser, at der er gode muligheder for at effektivisere anlæggene.

På BERRY Superfos A/S er der foretaget målinger på tre anlæg, hvoraf de to skal tages ud af drift, mens det sidste får tilført en ekstra vakuumpumpe. Når det er implementeret, vil der blive foretaget målinger på det tilbageværende anlæg, for at eftervise om det havde en energimæssig effekt.

Nyt værktøj udvikles
Der udvikles et nyt, selvstændigt værktøj til behovsoptimering af vakuum- og overtrykssystemer baseret på den nyeste viden om drift af vakuum- og overtrykspumper, reguleringsformer m.m.

Projektgruppen er i gang med at udarbejde en kravspecifikation for værktøjets indhold og energiberegningsdelen.

Projektet ledes af projektleder Claus Martin Hvenegaard, Teknologisk Institut i et samarbejde mellem Busch Vakuumteknik A/S, Skjern Papirfabrik A/S, RPC Superfos A/S og AURA Rådgivning A/S.

Projektet afsluttes i marts 2022.

Materialer