Robotter skærer op til 37% af energiforbruget

Energieffektive robotter
Industri robot

Foto: Pixabay.

Der er store muligheder for at energieffektiviserer inden for robotindustrien. Selvom de måske ikke bruger så meget energi enkeltvis vil de samlet kunne spare samfundet for meget unødigt energiforbrug, når man ser samlet på gevinsterne ved at mindske robotternes energiforbrug.

Mange bække små, gør en stor å, dette ordsprog kan bruges inden for robotindustrien. Kollaborative robotter bruger enkeltvis ikke så meget el, men efterhånden er der så mange robotter i alle mulige typer industrier verden over at elforbruget er væsentligt.

En del mobile robotter er batteridrevne, så hvis de kan fungere uden hurtigt at blive drænet for energi og fungerer mere hensigtsmæssigt giver det god mening at styre og programmere robotter, så de bliver mere energieffektive. Det vil blive et af de parametre, robotterne – også – opererer under, forklarer professor Mikkel Baun Kjærgaard fra Syddansk Universitet, der fornyelig har afsluttet et ELFORSK-støttet projekt "Energieffektiv programmering af kollaborative robotter". Projektet gør det lettere for virksomheder at programmere deres robotter - hvad enten de skruer, stabler, svejser, doserer, pakker eller udfører andre gøremål – under skyldig hensyntagen til energieffektivitet.

Robotterne kan spare op til 37% af deres elforbrug. Besparelsen afhænger af, hvordan de er programmeret. Nogle af robotterne arbejder på baggrund af meget dårlige energivalg, mens andre er programmeret mere hensigtsmæssigt.
Mikkel Baun Kjærgaard, professor, Syddansk Universitet.

Robotterne kan spare op til 37 procent af deres elforbrug. Besparelsen afhænger af, hvordan de er programmeret. Nogle af robotterne arbejder på baggrund af nogle meget dårlige energivalg, mens andre er programmeret mere hensigtsmæssigt, siger Mikkel Baun Kjærgaard.

ELFORSK-projektet har kortlagt, hvilke strategier man kan anvende til at lave gode energivalg. Derudover har projektet udviklet et "Augmented Reality" spil, der kan lære programmører at udvikle bedre energivalg, når de programmerer robotter.

Hent slutrapporten med resultaterne, som er udviklet i et samarbejde mellem Syddansk Universitet og Universal Robots.

Materialer