Nyudviklet ventilator giver 25-30% energireduktion

Ventilationskoncept
352-032_foto_fan

Test af HVLS ventilatoren ophængt. Foto: Teknologisk Institut.

Projektet har udviklet et nyt ventilationskoncept til ventilering af højloftede lokaler, som kan reducere energiforbruget med 30%.

Det nye ventilationskoncept til højloftede lokaler kan både bruges til køling om sommeren og til reduktion af udgifter til varme om vinteren.

Projektet har haft succes med at få udviklet en driftssikker HVLS ventilator, der kan køle om sommeren og reducere varmeforbrug om vinteren.
Samtidig opnås øget komfort året rundt.

Det nye ventilationskoncept er tilegnet det nordeuropæiske klima.

Ventilationskonceptet bygger på HVLS ventilatorer – High Volume Low Speed fan – det er ventilato-rer med et vingefang på over 2 meter i diameter, som flytter store luftmængder ved lav hastighed. Det må ikke forveksles med de små loftsventilatorer, der anvendes i varmere lande som har en langt mindre diameter, og roterer hurtigt med deraf følgende høje lydniveauer.

Der er i aktuelle eksempler opnået 20-30% energibesparelse.

Mange brancher med højloftede lokaler, hvor der er behov for køling om sommeren, men hvor det ikke er økonomisk eller energimæssigt realistisk at investere i airconditionanlæg, vil kunne skabe køling med HVLS ventilatorer. Ligeledes vil varmeregningen i lokaler med højt til loftet kunne reduceres, da HVLS ventilatorer kan fjerne temperaturgradienten om vinteren ved at køre baglæns og sikre, at varmen under loftet returneres ned til opholdszonen.

Hypotesen om energibesparelse er eftervist. Der vil med den nyudviklede HVLS ventilator med nye vinger, intelligent styring og smart user-interface både kunne opnås øget komfort og energireduktion i højloftede lokaler. Besparelsen er 20-30 % på energiforbruget ift. konventionelt klimaanlæg, hvilket er påvist i 3 idrætshaller.

Endelig er der udviklet en designguide til rådgivere, der kan anvendes til dimensionering af ventilation med HVLS ventilatorer i højloftede lokaler.

Projektet er afsluttet og Teknologisk Institut Energi og Klima med Merete Lyngbye, som projektleder har sammen med ventilationsvirksomheden Nordicco A/S, Hedensted Centret og Vestas udviklet projektet.

Materialer