Ny staldventilator giver energibesparelser på 22-34%

Projektresultat
Tagudsugning

Tagudsugning. Foto: Teknologisk Institut

Der er udvikle en ventilator, hvor ventilationsydelsen kan fastholdes ved varierende trykforskelle, og som kan give en besparelse på 22-34%.

Projektet har haft succes med at udvikle en ventilator, hvor ventilationsydelsen kan fastholdes ved varierende trykforskelle. Den nye LPC-e kan give energibesparelser på 22-34%.

Projektet har udviklet en ventilator med en entydig sammenhæng mellem ventilationsydelse og effektoptag, det vil sige uden stalling punkt.

I projektet er der udviklet designforslag til nye ventilatorer for en tagventilator og en vægventilator med en vingediameter på henholdsvis Ø800 og Ø1400. Særligt har fokus været at få udviklet en ventilator med en entydig sammenhæng mellem ventilationsydelse og effektoptag, dvs. uden stalling punkt, som aksialventilatorer normalt har.

Projektet har haft succes med at udvikle en ventilator, hvor ventilationsydelsen kan fastholdes ved varierende trykforskelle

Projektet har haft succes med at udvikle en Ø1400mm ventilator uden stalling. Ud fra ventilatorens effektoptag og omdrejningstal kan ventilationsydelsen bestemmes. Der er desuden udviklet en prototype styring, hvor man er i stand til at fastholde den ønskede ventilationsydelse ved varierende trykforskelle. Fremadrettet er det også være muligt at gøre for en Ø800 ventilator.

Ventilatoren LPC-e kan give energibesparelser på 22-34%

Energibesparelse
Med henblik på at simulere energibesparelserne er der udviklet et modul til det anerkendte simuleringsprogram Staldvent. Modulet beregner vindpåvirkning på staldbygninger ud fra trykkoefficienter for forskellige vindretninger

Danmark
Energibesparelsen ved at gå fra ”Dynamic multistep-Grøn indstilling” til ”LPC-e vindkomp.” er 22% samtidig med at man opnår en mindre vindfølsomhed. Prioriterer man lille vindfølsomhed højt, er besparelsen 35% ved at gå fra ”Grøn parallel” til ”LPCe vindkomp.”

Vietnam
Betragtes en stald i varmere klimazoner vil der ligeledes kunne opnås væsentlig energibesparelse. Prioriterer man lille vindfølsomhed højt er besparelsen 25% ved at gå fra ”Multistep” til ”LPCe vindkomp.”.

Projektet er udviklet i et samarbejde mellem SKOV A/S, Teknologisk Institut, Danish Exergy Technology, Fabrika A/S og OJ Electronics A/S.

Materialer