Ny energieffektiv fryser på vej

Projektresultat
Test af fryser. Foto: teknologisk Institut

Test af fryser. Foto: Teknologisk Institut

Ny iscremefryser giver et væsentligt lavere energiforbrug.

Projektet går ud på at udvikle og teste en og som kan komme i en god energiklasse, når EU's nye ecodesign- og energimærkningsordninger for salgskølemøbler starter den 1. marts 2021.

Projektdeltagerne forventer, at dette kan lade sig gøre ved at benytte vandrette glaslåger og bedre komponenter i kølesystemet.

Det er vigtigt for Elcold, at vore produkter er blandt de mest energieffektive på markedet
Mads Frank, Elcold

I projektet deltager Elcold A/S i Hobro og udviklingschef Mads Frank udtaler: ”Det er vigtigt for Elcold, at vi er klar, når EU's energimærkningsordninger starter i marts 2021, - og at vore produkter er blandt de mest energieffektive på markedet”. Elcold producerer kølemøbler med naturlige kølemidler til det globale marked, og ofte er der tale om specialprodukter.

Hennig Olsen Is køber hvert år tusindvis af iscremefrysere, og det er vigtigt for vores kunder, at de ved, at de får energieffektive og miljøvenlige apparater
Esben Norby, Hennig Olsen Is

Hennig Olsen Is er Norges største producent af iscreme og har cirka halvdelen af markedet i Norge. Esben Norby, der også deltager i projektet udtaler: ”Hennig Olsen Is køber hvert år tusindvis af iscremefrysere, og det er vigtigt for vores kunder, at de ved, at de får energieffektive og miljøvenlige apparater”.

Teknologisk institut er projektleder og skal teste iscremefryserne i akkrediteret laboratorium, og der skal udvikles en matematisk simuleringsmodel for iscremefryseren.

Vi kan gøre fryserne endnu mere energieffektive ved at benytte nye tekniske muligheder
Rasmus Borup, Teknologisk Institut

”Vi har testet en iscremefryser fra Elcold. Resultatet er fint, og selvom der er tale om et produkt, som i forvejen er energieffektivt, så kan vi allerede nu se, at vi kan gøre fryserne endnu mere energieffektive ved at benytte nye tekniske muligheder, som bl.a. omfatter en ny kompressor. Det tror vi kan medføre signifikante energibesparelser uden at det går ud over apparatets salgseffektivitet” siger projektleder Rasmus Borup, Teknologisk Institut.

Når man benytter vandrette glaslåger med lavemissionsbelægning på undersiden, opnår man en anden effekt. Resultater fra simuleringsmodellen viser, at der kommer et stillestående luftlag lige under glaslåget, og dette medvirker til at forbedre isoleringen, udtaler Rasmus Borup.

Projektet indeholder også et antropologisk perspektiv. ”Det hjælper ikke noget at iscremefryseren er energieffektiv, hvis ikke kunderne vil købe is fra den” siger energiantropolog Babette Peulicke Slott som er ekspert i samspillet mellem mennesker og produkter på Teknologisk Institut.

Projektet afsluttes til næste år.

Materialer