Isfryser bruger 30% mindre strøm

Energieffektivitet

Foto: Pixabay.

Projektet har designet en ny prototype iscremefryser, som bruger 30% mindre energi.

Best in class: Salgskølemøbler 2.0-projektet, som er støttet af ELFORSK, har opnået meget positive resultater. Projektgruppen har designet en prototype af Elcolds iscremefryser, som bruger 30% mindre energi ved afprøvning i klimakammeret på Teknologisk Institut.

Bedre energiklasse
Reduktionen i energiforbrug skyldes bl.a. en ny kompressor i kølesystemet. Energiforbruget er nedbragt fra 2,5 kWh pr. døgn til 1,7 kWh pr. døgn. Dette giver også anledning til en bedre energiklasse.

Projektgruppen har designet en prototype af Elcolds iscremefryser, som bruger 30% mindre energi ved afprøvning i klimakammeret på Teknologisk Institut.

Det er et meget positivt resultat og projektgruppen forventer at kunne spare endnu mere energi ved test med forbedrede glaslåger. Dette er næste milepæl i projektet.

Anvendelsen af iscremefrysere
Projektet indeholder også et antropologisk studie som har undersøgt anvendelsen af iscremefrysere. Denne del af studiet er foregået med interviews med værter af iscremefrysere. Studiet viser at det kan være udfordrende at prioritere energieffektive iscremefrysere fordi butikker, der sælger is får stillet et produkt til rådighed af iscremeproducenten.

Ny energimærkning
I marts 2021 er der indført energimærkning af iscremefrysere og andre salgskølemøbler. Dette medvirker til at både producent af iscremefrysere og leverandøren af iscreme bliver mere opmærksom på energieffektivitet.

Test med natsænkning og fast låg
Studiet testede også, om det var muligt at anvende natdækning på iscremefryserne, når butikken er lukket og om butikker kunne være interesseret i iscremefrysere med fast låg i stedet for et gennemsigtigt låg.

Natdækning forsøget viste at det let vil kunne implementeres og at der kan spares yderligere energi.

Fast låg vil være muligt at tilbyde til nogle butikker, fordi det giver mulighed for at vise billeder på låget af de isprodukter, som ikke er udsolgt.

Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Teknologisk Institut med Per Henrik Pedersen som projektleder, Elcold og Hennig Olsen Is. Projektet afsluttes i december 2021 og så vil du kunne læse om alle resultaterne og hente slutrapporten på elforsk.dk

Materialer