Iscremefryser med 27% mindre energiforbrug

Projektresultat
Her ses kondensdannelse på forsiden oven på glaslågen, når elvarmelegement er slukket

Her ses kondensdannelse på forsiden oven på glaslågen, når elvarmelegement er slukket. Foto: Teknologisk Institut.

I et ELFORSK udviklingsprojekt er der opnået en energibesparelse på 27 % for en iscremefryser.

I et udviklingsprojekt, som er støttet af ELFORSK, er der ved en række tiltag opnået en energibesparelse på 27 % i forhold til den oprindelige model. Projektet er et samarbejde mellem Elcold (producent af iscremefrysere), Nidec (producent af kølekompressorer), Hennig Olsen Is og Teknologisk Institut, som leder projektet.

Elcold ligger ved Hobro og producerer ca. 40.000 iscremefrysere om året. Blandt kunderne er Hennig Olsen Is, som er Norges største producent af flødeis. Elcold har i samarbejde med Hennig Olsen Is gjort meget ud af et design, som præsenterer indholdet af produkterne på en indbydende måde. Elcold benytter naturlige kølemidler i deres iscremefrysere og har stort fokus på at udvikle energieffektive produkter.

Der har i nogen tid været EU-ecodesign- og energimærkningsforordninger på vej, og disse blev i slutningen af januar 2019 stemt igennem i EU's Regulerende Komité. Disse træder i kraft i marts 2021, og det vil i høj grad gøre energieffektivitet til en konkurrencefaktor. Derfor er producenter af iscremefrysere (og andre salgskølemøbler) i gang med at forberede dette, så deres produkter kan opnå den bedst mulige energimærkning.

Dette er også tilfældet for dette projekt. Da projektet startede, vidste vi ikke helt, hvordan reguleringen ville blive, men formålet var at forbedre energieffektiviteten, da dette var en åbenlys forbedring i forhold til de forventede ordninger. Målsætningen i projektet var at reducere energiforbruget med 20 %, samt at produktet skal være konkurrencedygtigt, produktionsvenligt og salgsfremmende.

Projektet startede med at teste den eksisterende iscremefryser Fokus 131 (254 liter netto) efter den nye teststandard, som er blevet udviklet i forbindelse med de kommende EUreguleringer. Energiforbruget blev målt til 2,25 kWh/døgn. Herefter blev der bygget prototyper, som blev testet, og resultaterne blev analyseret. Der blev bygget, testet og analyseret i alt fire prototyper, indtil projektgruppen var tilfreds med resultatet.

Slutresultatet er, at energiforbruget blev målt til 1,64 kWh/døgn, hvilket er en besparelse på 27 % i forhold til den oprindelige model. Energibesparelsen er sket ved at benytte en bedre kompressor, ved at undgå et lille varmelegeme under glaslåget og i stedet undgå dugdannelse på en alternativ måde samt at forbedre køleprocessen ved bedre varmeovergang fra varmevekslerne i systemet.

I forbindelse med, at der er skabt enighed om de nye EU-forordninger, er der udarbejdet en ”Energimærkeberegner”, som er baseret på de kriterier og algoritmer, som er indeholdt i forordningerne. Der er tale om et Excel-baseret regneark, hvor man ved indtastning af energiforbrug og størrelse af apparatet kan få beregnet energieffektivitetsindex (EEI) og energiklasse.

Det kommende energimærkningssystem er meget skrapt, idet der fra starten af ikke vil være produkter i de to bedste energiklasser (A og B). Når man indtaster data fra den oprindelige model, får man et energieffektivitetsindex på 52,3 % svarende til energiklasse E. Når man indtaster værdier for den sidste prototype, får man EEI = 38,1% og energiklasse D (et gennemsnitsprodukt i EU svarer til EEI = 100%).

Elcold går nu i gang med at forberede kommercialisering af den nye generation af iscremefrysere. 

Materialer