IoT kamera sikrer klimavenlig drift af stinkskabe

Projektresultat
Stinkskabe, Teknologisk Institut

Testopstilling med to sorte sensorer

Et stinkskabs årlige energiforbrug kan være på niveau med energiforbruget til et hus, hvis ikke brugerne af stinkskabe er omhyggelige med at lukke skabene efter brug og anvender stinkskabet energibevidst. Teknologisk Institut har udviklet en ny klimavenlig løsning.

Teknologisk Institut har gennem et ELFORSK projekt udviklet en IoT løsning, som gør det muligt for stinkskabsejere at sikre klimavenlig og arbejdsmiljøsikker drift af stinkskabe. Der er monteret et kamera inde i stinkskabet, som registrerer, om der arbejdes i stinkskabet samt registrerer lugeåbningen.

Desuden er der monteret et kamera udenfor stinkskabet, som registrerer, om der er mennesker i zonen foran stinkskabet.  Endelig er der en tryksensor i udsugningskanalen fra stinkskabet. Registreringerne fra kameraerne og tryksensoren sendes trådløst op i skyen, hvor der bl.a. beregnes:

  • Energiforbrug for det enkelte stinkskab
  • Sikkerhed i form af online lufthastighed i lugeåbningen
  • Brugen af det enkelte stinkskab, dvs. hvor mange timer det har været i brug

Resultatet af beregningerne af energiforbrug, sikkerhed og brug af stinkskab visualiseres på en hjemmeside., så brugerne kan følge forbruget.

Jeg har mange leverandører af stinkskabe, og ser store perspektiver i at kunne koble dette system til vores CTS system og inddrage alle stinkskabe uanset hvem der har været stinkskabs leverandør.
Lars Kildelund, funktionsleder af Bygningsdrift og Service på Odense Universitetshospital

Systemet er monteret og testet på Odense Universitetshospital og vil også blive monteret på et stinkskab hos Kræftens Bekæmpelse.

Jeg vil gerne kende brugen af stinkskabene på helikopterplan, så vi får mulighed for at fordele belastningen og samtidig begrænse antallet af ubenyttede stinkskabe. Den konceptuelle løsning ser jeg gerne koblet på vores over 700 stinkskabe og laboratorier på Københavns Universitet
Svend Erik Dam, driftsansvarlig ventilationsrådgiver på Københavns Universitet

 

Vil du vide mere om Klimavenlige stiNkskabe?

Så kom til inspirationsmøde den 31. marts 2020  kl. 13.00-15.30 hos Dansk Energi. Her holder projektet sammen med ELFORSK et arrangement om stinkskabe, hvor projektets resultater præsenteres. 
Program er under udarbejdelse. Tilmelding.

Projektet er støttet af ELFORSK, og projektets partnere er Teknologisk Institut, Labmodul A/S, Odense Universitetshospital samt Kræftens Bekæmpelse. I styregruppen sidder desuden Københavns Universitet og Statens Bygningsstyrelse.

Materialer