Intelligent styring af varmepumpedrevet ventilationsanlæg

Projektresultat
353-023_foto

På billedet ses fire af projektets deltagere. Lars Hansen fra TI, Erik Bjørn fra Airmaster, Peter Friis fra TI og Mikkel Prüser fra TI, bag kameraet står projektleder Amalie Gunner fra TI. Foto: Teknologisk Institut.

I ELFORSK-projektet ’Udvikling af en intelligent, energieffektiv og adaptiv styring til et varmepumpedrevet ventilationsanlæg’ måler projektgruppen indblæsningsmønsteret gennem en nyudviklet diffuser.

Diffuseren kan retningsbestemme luftstrømmen alt efter om indblæsningsluften køles eller varmes. Formålet med projektet er blandt andet at finde den optimale indstilling af spjældet så trækgener minimeres samtidig med at luftstrømmen bruges til køling.

Aggregatet er monteret i Teknologisk Instituts nyopførte indeklimalab, hvor alt fra overflade temperaturer til rummets dimension kan modificeres. Aggregatet og luftstrømme skal testes og undersøges for at generere input til optimal styring så der opretholdes det bedst mulige indeklima med lavest mulige energiforbrug.

Den nye styring til aggregatet bliver baseret på en MPC (Model Predictive Control), dette vil gøre styringen prædiktiv fremfor reaktiv, som de traditionelle styringer. Udviklingen af denne nye styring vil være fokus i næste del af projekt perioden.

Projektet udarbejdes i et samarbejde mellem Teknologisk Institut med Amalie Gunner, som projektleder og virksomheden Airmaster. Det afsluttes august 2023, hvor man kan hente resultaterne om projektet på elforsk.dk.

Materialer