Intelligent energieffektiv decentral ventilation af etageejendomme

Projektresultat

Prototype opstilling af systemet. Foto: Teknologisk Institut

Test af decentrale ventilationsanlæg til etageejendomme for at sirkre en optimalt drift med det mindst mulige elforbrug.

I projektet har der været fokus på at automatisere indregulering af decentrale ventilationsanlæg til etageejendomme. Dette vil give tidsbesparelser i selve indreguleringsprocessen og samtidig åbne op for en automatisk funktionsafprøvning af ventilationsanlæg.

Brug af Internet of things technology muliggør fjernovervågning af ventilationsanlæggets daglige drift og dermed kan afvigelser, luftubalancer og fejl nemt detekteres og rettes / fjernes uden behov for servicebesøg.

Der er taget udgangspunkt i et standard ventilationsaggregat til boligventilation. Ventilationsaggregatet er blevet forsynet med en avanceret nyudviklet styring samt motoriserede VAV spjæld med ultralydsflowmålere på kanalerne til alle rum for at muliggøre indstilling af luftmængder i flere forskellige driftssituationer.

Test af systemløsning
Der er foretaget test af systemet, som består af 5 indblæsningsstrenge og 2 udsugninger svarende til et anlæg til en lejlighed med opholdsrum/stue, 3 værelser, køkken og badeværelse, se efterfølgende bygningstegning.

Når ventilatorerne kører optimalt sikres det mindst mulige elforbrug.

Efter installation i en lejlighed og indtastning af basisinformationer om lejligheden (areal og antal rum) gennemføres denne algoritme (optimering). Dette får ventilatorerne til at køre optimalt med det mindst mulige elforbrug.

Projektet skitserer yderligere et koncept til behovsstyring af hovedluftstrømmen ved hjælp af IoT-sensorer (RF og CO2).

Ventilationssystemsløsningen giver brugeren stor sikkerhed, da hoved- og delluftstrømme, og luftbalance kan aflæses på en enkel måde med en App. I tilfælde af brugerindgreb på installationen, fx i forbindelse med rengøring af ventiler eller ønsket om et bedre filter, hvor installationen flyttes væk fra den oprindelige justering, vil algoritmen stadigvæk sikre korrekt luftstrøm og balance mellem indblæsning og udsugning.

Desværre lykkedes det ikke i projektet at udvikle en bedre lyddæmper med pladsbesparende egenskaber og lavt tryktab.

Projektet er udarbejdet i et samarbejde mellem Lindab og Teknologisk Institut og afsluttes i foråret 2021.

Materialer