Informationsskærme påvirker energiforbruget

Projektresultat
Bebyggelsen efter renoveringen

Bebyggelsen efter renoveringen. Foto: Rune Korsholm Andersen, DTU

Informationsskærme som viser forbruget af el, varmtvand og varme, ser ud til at påvirke brugernes forbrug.

Efter en gennemgribende renovering af fire boligblokke faldt varmeforbruget med 60%, til et niveau, der var lavere end det som beregningerne havde forudsagt.

Temperaturmålinger foretaget før og efter renoveringen viste stor diversitet i beboernes temperaturindstillinger. Hverken diversiteten eller temperaturniveauet ændrede sig med renoveringen. Der var altså ikke tegn på at beboerne vekslede en del af energibesparelsestiltagene til en højere temperatur i lejlighederne.

Informationsskærme

Under renoveringen blev der installeret infoskærme i entréen i alle 244 lejligheder. Infoskærmene viser forbruget af el, vand og varme for den enkelte lejlighed.

På skærmene er det muligt for beboerne at sammenligne deres forbrug i forhold til tidligere måneders forbrug og i forhold til andre lejligheder med lignende beboersammensætning (alder og antal beboere). Infoskærmene tænder, når der bliver trykket på skærmen og hver gang dørene til lejligheden åbner.

Efter renoveringen var der en periode på op til et år, hvor skærmene var slukket og ikke virkede. Da forbruget i denne periode blev sammenlignet med forbruget i en lignende periode, hvor skærmene virkede, viste det sig at elforbruget var faldet med 15% og forbruget af varmt brugsvand var faldet med 34%, efter skærmene var begyndt at virke.

Det værd at bemærke at forbruget af både el, vand og varme faldt, da skærmene begyndte at virke

Forbruget falder

Selvom der ikke kunne påvises en signifikant sammenhæng mellem beboernes interaktioner med skærmene og forbruget af el, vand og varme, er det værd at bemærke at forbruget af både el, vand og varme faldt, da skærmene begyndte at virke. Specielt reduktionen af varmtvandsforbruget var så stort at det er svært at forklare uden at inddrage skærmene.

Projektet er afsluttet i juni 2020 og udarbejdet i et samarbejde mellem DTU og Dominia A/S. Læs slutrapport.

Materialer