Indirekte fordampningskøling er en energieffektiv løsning

Projektresultat

Skematisk illustration af system.

Anvendelse af indirekte fordampningskøling kan være mere effektivt end termisk drevne absorptions- og adsorptionsmaskiner. Det er resultatet i et projekt, som viser at der kan opnås energibesparelser ved anvendelse af vedvarende varmekilder med lav temperatur.

Arbejdet i projektet er primært udført i ph.d.-projektet "Analysis of a solid desiccant cooling system with indirect evaporative cooling" af Lorenzo Bellemo.

Projektet har fokuseret på et køleanlæg, der benytter indirekte fordampningskøling. Målet har været at kvantificere systemets termiske og elektriske ydeevne for varierende dimensioner og driftsforhold samt at identificere mulige anvendelsesområder for med resultaterne at understøtte den industrielle udvikling af denne type anlæg.

Endelig har formålet været at undersøge om og til hvilken grad systemet er mere energieffektivt end elektricitetsdrevne og andre varmedrevne chiller-løsninger.

Vigtige udbytter af arbejdet har været baseret på numerisk modellering af hovedkomponenterne i systemet.

Brugen af afkastluften fra det konditionerede rum til den indirekte fordampningskøling viste de mest lovende resultater med en termisk COP over 1 og en elektrisk COP på over 20.

I det samlede tørrende køleanlæg kombineres de to komponenter sammen med en kompakt luft-luft varmeveksler for at øge systemets kølekapacitet og effektivitet.

Brugen af afkastluften fra det konditionerede rum til den indirekte fordampningskøling viste de mest lovende resultater med en termisk COP over 1 og en elektrisk COP på over 20.

Der er introduceret en ny teknisk løsning, der stiler efter at gøre desiccant køleanlæg uafhængig af eksterne vandkilder.

Endelig introduceres en ny teknisk løsning, der stiler efter at gøre desiccant køleanlæg uafhængig af eksterne vandkilder. Vandet, som er desorberet fra tørrehjulet, kondenseres i et lukket kredsløb og anvendes i fordampningskøleren. Denne løsning gør det muligt for systemet at operere, uden at vand ellers er tilgængeligt fra anden kilde.

Deltagere i projektet:

  • DTU Mekanik: Brian Elmegaard, Lorenzo Bellemo, Martin Kærn, Wiebke Brix Markussen
  • DTU Byg
  • Teknologisk Institut
  • OBH Gruppen
  • E. Klink

Læs slutrapport og ph.d.-afhandlingen.

Materialer