Godt design med ny lyskilde - OLED

Projektresultat
OLED 349-032

Square OLEDs. Foto: Carsten Dam-Hansen, DTU Fotonik.

I et ELFORSK-projekt har fem danske designere prøvet kræfter med OLED-teknologien. Det er endt ud med meget forskellige og flotte designs, som blev præsenteret på Design Werck den 11. december 2018.

ELFORSK-projektet 'OLED Academy' har givet mulighed for at udforske OLED-teknologien gennem designforsøg, tekniske undersøgelser og uddannelse af i alt 19 designere. 

Blandt de indkomne designforslag er de fem bedste blevet udvalgt og fremvist den 11. december 2018 på Design Werck - og de fem lampedesigns har et godt dansk fingeraftryk. 

OLED står for 'Organic Light Emitting Diode' og hvor lyset kommer fra særlige organiske molekyler. Vi kender allerede teknologien fra OLED-tv og skærme på mobiltelefoner. OLED er spændende, da de lyser på en helt anderledes måde end LED. Lyset er varmt, behageligt og blændfrit og er ca. 5 gange mere energieffektivt end en glødepøre. OLED er ultra tynde og nogle endda bøjelige. De giver næsten ikke nogen varme, og det gør det muligt at indbygge dem i stort set alle materialer. 

Lamperne skal fremfor alt lyse godt til gavn for mennesker - ikke bare se godt ud
Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys

"Det har været rigtigt spændende at undersøge denne teknologi nøjere, og assisterer designerne omkring tilblivelsen af deres idéer", udtaler projektleder og forsker på DTU Fotonik Johannes Lindén. Direktør i Dansk Center for Lys Anne Bay supplerer, "Ja, og så er det virkelig lykkedes at sætte et godt dansk fingeraftryk på idéerne. Her i landet har vi en smuk, men også tung arv fra blandt andre Arne Jacobsen, Jørgen Utzon og Poul Henningsen at løfte, når det gælder verdenskendt lysdesign. Lamperne skal fremfor alt lyse godt til gavn for mennesker - ikke bare set godt ud". 

De fem designforslag findes ikke i handlen endnu, men kun som unikke designmodeller. Produkternes fremtid afhænger af om producenterne er interesserede i at tage lamperne til sig. Interesserede skal tage fat i de fem designere, da de selv ejer designrettighederne. 

Projektet er ledet af DTU Fotonik i samarbejde med Dansk Center for Lys.