Fremtidens intelligente kontormiljø kender brugerne bedre end de selv gør

Projektresultat

Foto: Teknologisk Institut

Machine learning kan med brugeradfærd give bedre arbejdsmiljø og energibesparelser.

Projektet, der er finansieret af Dansk Energis forskning-og udviklingsprogram, ELFORSK, vil demonstrere, hvordan man med udgangspunkt i brugeradfærd kan udnytte data til at skabe mere energieffektive kontormiljøer med bedre indeklima og høj brugertilfredshed. Omdrejningspunktet er at flytte brugerne til de placeringer i bygningen, som bedst møder deres behov.

Flere studier har påvist at kontorfaciliteter generelt ikke udnyttes optimalt, hverken med hensyn til energiforbrug, pladsudnyttelse eller brugerens indeklimapræferencer og tilfredshed. I gennemsnit bruges skriveborde kun 39 procent af tiden.

- Flere studier har påvist at kontorfaciliteter generelt ikke udnyttes optimalt, hverken med hensyn til energiforbrug, pladsudnyttelse eller brugerens indeklimapræferencer og tilfredshed. I gennemsnit bruges skriveborde kun 39 procent af tiden, imens maksbelastningen i gennemsnit ligger på 64 procent.  Der er derfor et enormt potentiale for at skabe bedre kontormiljøer, hvor kvadratmeterne udnyttes mere effektivt samtidig med at brugertilfredsheden øges, siger projektlederen, energiantropolog Babette Peulicke Slott, Teknologisk Institut.

Det er netop formålet med et nyt projekt støttet af ELFORSK som Teknologisk Institut udfører i samarbejde med bl.a. rådgivningsvirksomheden Implement Consulting Group, Syddansk Universitet og indeklima-monitorerings-virksomheden CLIMAID.

Data og brugeradfærd går hånd i hånd
Projektet tager udgangspunkt i hvordan brugerne i en kontorbygning rent faktisk anvender lokalerne i dagligdagen.

Adfærdsmønstrene monitoreres løbende ved hjælp af indeklimamålinger, bevægelsessensorer og tracking af brugernes placering. Derudover melder brugerne tilbage, hvilke indeklimapræferencer de har samt specifikke behov de har den konkrete dag. Det kan for eksempel være, om de skal arbejde i stilhed, føre telefonsamtaler eller samarbejde i teams. Ved hjælp af machine learning bliver det muligt at visualisere det aktuelle indeklima og belastningen af lokalerne og anbefale brugerne, hvor de skal placere sig. Dermed sikres, at den enkelte bruger altid får optimale vilkår målrettet sine individuelle behov.

Projektet tager udgangspunkt i hvordan brugerne i en kontorbygning rent faktisk anvender lokalerne i dagligdagen

- På den måde får medarbejderne mulighed for at træffe deres eget valg, når de skal vælge deres arbejdsstation ud fra deres personlige præferencer i forhold til indeklima og hvilken type arbejdsopgave de skal løse, siger Babette Peulicke Slott.

Udnytte forskellige præferencer
Projektet vender den sædvanlige tænkning på hovedet. I stedet for at stræbe efter at skabe bygninger med ensartet indeklima i alle lokaler, udnyttes at mennesker som udgangspunkt har forskellige indeklimapræferencer. Ved hjælp af free seating og kontorfaciliteter, der møder forskellige behov, kan brugerne løbende skifte placering. Det skaber dynamik, medbestemmelse og et behov for færre faste arbejdsstationer og dermed færre kvadratmeter.

Hos Implement Consulting Group’s danske afdeling i Hellerup, der stiller casebygninger til rådighed, er man optimistiske:

- Det betyder jo mindre spildtid. Det betyder at jeg kan yde optimalt og bruge mindre tid på logistik og mere tid på at løse mine arbejdsopgaver, fordi jeg faktisk kan løse dem uden at blive forstyrret og uden at skulle lede efter et sted der passer til de aktuelle opgaver. Det skal bare være glat, det skal bare være nemt, siger Rachid El Mousti, konsulent hos Implement.

Hvis løsningen lever op til forventningerne, kan den implementeres hos Implements kontorer rundt om i verden og tilbydes kunder både nationalt og internationalt.

Hos ELFORSK, som har støttet projektet, følges fremdriften med forventning om nogle spændende resultater, som kan bidrage til at støtte den grønne omstilling.

- Vi håber at få resultater om, hvordan avancerede IoT-løsninger i kombination med viden om adfærdsmønstre kan medvirke til at skabe energibesparelser og et godt indeklima. Der er et stort potentiale i at energioptimere kontorbygninger, siger konsulent Dorte Lindholm, ELFORSK.

Potentialet for energibesparelser vurderes at være i milliardklassen, og projektresultaterne kan anvendes af entreprenører, arkitekter, driftsansvarlige, ejendomsadministratorer og slutbrugere. Projektet kan følges på teknologisk.dk/dynamiskkontor.

Fakta om projekt

Projektnavn: Dynamisk kontormiljø på brugerens præmisser

Tidsperiode: 2019-2021

Totalt budget: Kr. 2.147.300

Tilskud: Kr. 1.371.610, 64%

Egenfinansiering: Kr. 775.690, 36%

Projektdeltagere:

  • Teknologisk Institut,
  • Implement Consulting Group,
  • Syddansk Universitet,
  • CLIMAID.

Yderligere oplysninger: Projektleder energiantropolog Babette Peulicke Slott, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2458, mail: bpke@teknologisk.dk .

 

Materialer