FAIR COMMISSIONING-konceptet giver værdifuld viden

Projektresultat
FAIR COMMISSIONING

ELFORSK-projektet FAIR COMMISSIONING viser, at brug af trådløse målere giver værdifuld viden om bygningsinstallationers ydeevne og energiforbrug.

I løbet af projektet er der udviklet et koncept for brug af trådløse sensorer og energimålere til gennemførelse af FAIR-commissioning af mindre bygninger, f.eks. daginstitutioner og boliger. Konceptet er udviklet med udgangspunkt i to daginstitutioner i Høje-Taastrup Kommune, et parcelhus- og et rækkehus.   

Resultatet af projektet er, at der nu er udviklet et koncept for commissioning ved brug af trådløse energi- og indeklimamålere. Konceptet kan anvendes til flere typer af konkrete commissioning opgaver, f.eks. verifikation af indeklimakvalitet, energiperformance på tekniske installationer, herunder ventilationsanlæg, varmepumper, samt samlet bestemmelse af normaliseret u-værdi for klima-skærmen på baggrund af måledata. 

Projektets resultater:

  • Det er blevet beskrevet, hvorfor der ikke bliver foretaget commissioning på mindre bygninger – nemlig mangel på økonomiske midler, viden, ingen tradition for at gøre og bekymring om juridiske forhold. Derefter bliver formålet med projektet beskrevet – at tilvejebringe og behandle nødvendige måledata på en omkostningseffektiv måde, således at disse data kan anvendes til at reducere og kortlægge årsagen til unødigt energiforbrug og dårligt indeklima.
  • Der er – trin for trin – et koncept for fjerndiagnose af bygningers indeklima og energiforbrug. Det beskrives detaljeret, hvordan trådløse målere kan anvendes til at dokumentere og kortlægge afvigelser i indeklima og energiforbrug med et minimum forbrug af arbejdstid.
  • DTU har testet trådløse målere og sensorer og en vurdering af, om de overholder fabrikanternes specifikationer og anvendeligheden af målerne. Derudover beskrives forskellige sensorer, varmemålere, elmålere samt dataopsamlingssystemer til trådløse målinger.
  • Det er blevet diskuteret, hvordan FAIR COM kan anvendes som et standard koncept, hvordan brugere skal involveres og hvilke aftaler, der skal laves.
  • Der er blevet målt på case bygninger og resultaterne er blevet anvendt til at bedømme indeklimaet samt udarbejde energisignatur og energimærke for hver af de 4 case bygninger og sammenligne varmeforbruget med lignende bygninger. Derudover er der sat priser på målerpakker til undersøgelse af indeklima, energiforbrug, drift af varmepumpe samt udarbejdelse af energisignatur og energimærke.

Projektet blev ledet af DTU ved Bjarne W. Olesen og daglig koordineret af Ongun Berk Kazanci og Rune Korsholm Andersen fra DTU. DTU har særligt gennemført test af tilgængelige trådløse indeklimamålere og sensorer. Göran Wilke fra EXERGI har særligt medvirket til at udvikle og forberede selve FAIR-COM-konceptet med henblik på klargøring til kommercialisering. Morten Koed Rasmussen fra Høje Taastrup Kommune har bidraget til at kommunens tekniske personale og brugergrupper har fået viden og erfaring med FAIR-Commissioning. Steen G. Olesen fra COWI, har på vegne af DTU stået for den praktisk del af projektledelsen i partnerkredsen samt Morten Stender Christensen og Emanuele Zilio, som har varetaget opgaven med dataopsamling og analyse af målinger fra case-bygninger.

Emner

Emner

Materialer