Få indblik i dynamiske facader i praksis

Projektresultat
Dynamiske facader - Energy Frames

Udformningen af en facade er helt afgørende for bygningens indeklima og energiforbrug. Facaden skal opfylde en lang række funktioner i forhold til brugerne og har stor betydning for, hvordan de oplever indeklimaet og mulighederne for at regulere på indeklimaets parametre efter de skiftende behov.

Dette ELFORSK projekt beskriver, hvordan en facade kan klassificeres efter dens evne til at opfylde de enkelte funktioner ud fra brugernes behov. Klassificeringen kan anvendes på alle typer af facader, men er især vigtig i forbindelse med bygningsdesign, hvor der bevidst arbejdes med facadens evne til at opfylde flere vigtige funktioner samtidig og ønskes en optimeret regulering af disse funktioner i forhold til indeklima og energiforbrug.

Grundlæggende er der visse funktioner, som facaden lovmæssigt skal opfylde, og derfor tager klassificeringen udgangspunkt i bygningsreglementet, arbejdsmiljøbestemmelser, regler fra Miljøstyrelsen og relevante standarder. Herved tydeliggøres, hvordan dynamiske facader kan bidrage meget betydeligt til at opfylde kravene, samtidig med at der opnås store energimæssige gevinster og indeklimamæssige forbedringer.

Resultaterne fra projektet indeholder også eksempler på forskellige typer af facade elementer fra praksis, hvor hovedvægten er på en eller to vigtige funktioner, fx solafskærmende elementer, varmeisolerende elementer og elementer, der giver udluftning og støjdæmpning samtidig.

Der er en vejledning i, hvordan den projekterende kan tage hensyn til facadens skiftende egenskaber i forbindelse med de foreslåede nye bestemmelser om maksimalt dimensionerende varmetab samt eftervisningen af energirammernes overholdelse med beregningsprogrammet Be18. Facadens regulering er afgørende for, at facaden lever op til forventningerne.

Materialer