Energilager til supermakedskøleanlæg effektiviserer energiforbruget

Projektresultat
ELIS 345-028

Nyt ELFORSK projekt viser at energilager til supermarkedskøleanlæg kan effektivisere energiforbruget på varme dage med op til 50% men tilbagebetalingstiden er lang.

Princippet for koblingen af islageret til køleanlægget er simpel, hvilket giver en relativt billig integration. Men det giver også vigtige begrænsninger for løsningens funktion – særligt for vinterhalvåret, hvor det danske klima giver en lav udnyttelse af istankens kapacitet.

Det betyder, at forrentningen af islageret under danske forhold bliver meget dårlig med en simpel tilbagebetalingstid på mere end 40 år med dagens priser. Dette skal ses i forhold til andre markeder med et andet klima og andre tariffer, hvor den simple tilbagebetalingstid vil være ca. seks år. En dedikeret produktudvikling vil kunne halvere tilbagebetalingstiden, men det vil ikke være tilstrækkeligt til at gøre løsningen relevant under nuværende danske forhold.

Der er mulighed for at udvikle andre måder at integrere et islager på, som vil kunne give en større udnyttelsesgrad. Men der er ikke under de nuværende rammebetingelser tilstrækkeligt incitament til at investere i udviklingen af nye løsninger.

Anvendelse af islagre i dette segment i Danmark vil være afhængig af en politisk beslutning om at ændre rammebetingelserne, så de samlede omkostninger til el i højere grad kommer til at afspejle variationerne i produktionsprisen. Under sådanne politisk bestemte vilkår, og under forudsætning af at hele potentialet ved etablering af et islager blev udnyttet, vurderes det, at der for et fuldt udviklet marked ville kunne opnås en simpel tilbagebetalingstid på fem år i Danmark.

Materialer