Energieffektive robotter

Projektresultat

Billedet viser en kollaborativ robot som holder en kasse den har samlet op, men hvor den har brugt forskellige led til at opnå den samme position. Foto: SDU.

Et ELFORSK-projekt er i gang med at undersøge, hvordan man kan energieffektivisere robotter. De første resultater viser, at robotten skal udføre så mange opgaver som muligt inden for samme tidsrum.

Kollaborative robotter kan udføre den samme opgave på mange måder. For eksempel, hvis robotten skal flytte noget fra A til B, kan den gøre dette med forskellige virkemidler. Den kan udføre opgaven ved at bevæge forskellige led og den kan vælge at bevæge dem så der opnås en lige bevægelse eller en bevægelse i en blød kurve. Dette resulterer også i forskellige løft op og ned i forhold til tyngdekraften. Det sidste er især relevant, når den løfter noget med betydelig vægt.

Projektet arbejder med data-drevne metoder og har indsamlet relevante datasæt. Disse datasæt kortlægger energiforbruget og de forskellige muligheder for bevægelse ved forskellige opgaver og vægt der skal flyttes.

De første resultater peger på at en vigtig parameter i optimeringen er at udføre så mange opgaver som muligt indenfor samme tidsrum. Derved bliver effektiviteten højest per opgave i et energiperspektiv.

Forskellige opstillinger studeret
ELFORSK projektet energieffektiv programmering af kollaborative robotter har studeret energiforbruget ved forskellige opgaver og ved at udføre disse med forskellige bevægelsesmønstre. Projektet arbejder med data-drevne metoder og har derfor indsamlet relevante datasæt. Disse datasæt kortlægger energiforbruget og de forskellige muligheder for bevægelse ved forskellige opgaver og vægt, der skal flyttes.

Væsentlige parameter i optimeringen
De første resultater peger på at en vigtig parameter i optimeringen er at udføre så mange opgaver som muligt indenfor samme tidsrum. Derved bliver effektiviteten højest per opgave i et energiperspektiv.

En af grundene til dette er at kollaborative robotter har et relativt højt minimumsforbrug i forhold til deres maksimale energiforbrug. Dette skyldes bland andet de elementer som gør dem kollaborative. For eksempel, at sikkerhedsfunktioner hele tiden er i drift så det er sikkert for mennesker at opholde sig tæt på dem. Derudover peger data på at nogle bevægelser er mere energieffektive end andre og at dette især er relevant at overveje når robotter bærer noget med betydelig vægt.

Syddansk Universitet (SDU) og Universal Robots (UR) samarbejder om projektet, der afsluttes i foråret 2022.

Materialer