Bedre og konkret datadeling for bygningsdriften sikrer energieffektivitet

Projektresultat
352-016 Foto

Foto: Shutterstock

Indsamling af sensordata giver et unikt indblik i, hvordan bygninger anvendes i praksis til gavn for styringen af bygningen og den driftsansvarliges arbejde.

Projektet Data i Anvendelse (DIANA) har fået mange spændende sensordata til rådighed for projektets deltagere og de visualiseringseksperter, der konkret skal arbejde med at skabe målrettede budskaber til de primære målgrupper for bygningsdriften.

Igennem arbejdet er der opsat adskillige sensorer i fire kommunale ejendomme (tre skoler og et jobcenter), der giver et unikt indblik i, hvordan bygningerne anvendes i praksis. Ejendommene er udstyret med tællere, der viser, hvornår bygningen anvendes, og hvor mange mennesker den anvendes af. Tællerne registrerer, hvis vinduer og døre er åbne mens ventilationsanlægget er tændt, og hvordan cirkulationspumpen forsyner de centrale varmtvandsbeholdere med varmt vand mm.

Fem konkrete cases
Der er fem konkrete use cases, der testes på de fire bygninger. De fem use cases er relativt sammenlignelige i forhold til mange andre tilsvarende ejendomme i den kommunale og almene bygningsmasse, Ved at designe systemer og datainfrastrukturer så åbne som muligt, bliver det forholdsvis nemt at anvende de samme løsninger på tværs af mange andre bygninger.

Der ses på:
  1. Indeklimamålinger (lys, CO2, temperatur og fugt) sat i forhold til lokalets brug og åbning af vinduer
  2. Reduktion af energi til opvarmning af brugsvand vha. nye målere på decentrale varmtvandsbeholdere og kobling til EMS
  3. Optimering og øget overvågning af ventilationsanlægs drift og funktionalitet.
  4. Forbedret drift af varmecentral og eftervisning af (dårligt) indeklima i kontorområder
  5. Aktiv brug af dynamiske energidata til at identificere potentialer for (store) energibesparelser knyttet til adfærd

Deling af data mellem bygninger
De opsatte sensorer er fra flere forskellige leverandører og er hver især tilpasset unikt til det specifikke formål, der skal måles på og formidles til brugere i de konkrete use cases.

Der arbejdes med at udvikle brugerflader via Power-BI, der skal formidle data til brugerne. Løsningerne testes i varmesæsonen 21/22. Den data, der opsamles via et IoT netværk lagres i partnernes ’Energy Management System’ (EMS) og kan nemt deles med andre systemer. Det muliggør dermed, at den driftsansvarlige på én skole kan sammenligne energi- og indeklimaforhold med andre skole på tværs af kommunegrænser.

Dataopsamlingen er effektiv
Selve installationen og designet af IoT installationen er sket på basis af erfaringer fra en række lignende installationer og understøttes bl.a. af andre udviklingsprojekter. Dataopsamlingsdelen er derved blevet ca. 30 % mere effektiv end hidtil, hvilket betyder at fremtidige tilsvarende use cases får en endnu bedre økonomisk tilbagebetalingstid.

Projektet udvikles i et samarbejde mellem Gate 21, Lolland Kommune Høje-Taastrup Kommune, Boligselskabet Sjælland, NCC Danmark A/S, Teknologisk Institut, Vitani Energy Systems A/S og NorthQ ApS.

Det afsluttes til april 2022, hvor projektresultaterne formidles gennem en masterclass og slutrapporten kan hentes på elforsk.dk

Materialer