Klar klimagevinst til industrien… om 2-3 år

ENERGI21
Central fremtid: En mulighed er direkte at erstatte gaskedler med 5-10 MW store varmepumper og denne forholdsvis simple løsning vil i gennemsnit give en energieffektivisering på 50 procent. Energiudgiften vil være uændret.

Central fremtid? En mulighed er direkte at erstatte gaskedler med 5-10 MW store varmepumper og denne forholdsvis simple løsning vil i gennemsnit give en energieffektivisering på 50 procent. Energiudgiften vil være uændret. Illustration: ’Optimering af varmepumpedrevne dampsystemer’.

Central eller decentral fremtid: Optimering af varmepumpedrevne dampsystemer viser, at fødevareindustrien må vente lidt på at erstatte gas med varmepumper til dampproduktion.

Grøn omstilling kommer ikke altid med et fingerknips. Et ELFORSKstøttet projekt viser, at det endnu vil tage nogle år, før fødevareindustrien kan erstatte gasfyrede dampsystemer ved 130-190 grader C med eldrevne alternativer.

– Vi har gennemført et 'udbud', men de to varmepumpeproducenter, der har deltaget i projektet, Innoterm og Solid Energy, har sagt ’nej tak’. Der findes desværre ikke mange varmepumpeløsninger på over 90 grader, siger seniorspecialist Hans Madsbøll fra Teknologisk Institut, der har været projektleder for det netop afsluttede ’Optimering af varmepumpedrevne dampsystemer’.

De gasfyrede dampsystemer bliver ofte anvendt i fødevareindustrien, hvor de bedste anlæg har et energitab på ca. 30 procent. Gennemsnittet liger på ca. 50 procent, og de mindst effektive taber hele 70 procent af energiindholdet i gassen.

Nysgerrige deltagere i ELFORSKprojektet har på industrisiden været Stryhns (leverpostej), C&D Foods (katte- og hundemad), Ardo (frosne grøntsager) samt Berendsen Textil Service (vask af tekstiler), men de må altså vente endnu en stund på de næste større skridt i en grønnere retning for deres produktion.

Decentral fremtid: En anden mulighed er at installere decentrale varmepumper på de enkelte processer. Også her vil der spares 50 procent, men der ligger en ekstra gevinst på 25-30 procent via en bedre samlet COP (virkningsgrad). Driftsomkostningerne bliver dermed reduceret.
Decentral fremtid? En mulighed er at installere decentrale varmepumper på de enkelte processer. Også her vil der spares 50 procent, men der ligger en ekstra gevinst på 25-30 procent via en bedre samlet COP (virkningsgrad). Driftsomkostningerne bliver dermed reduceret. Illustration: ’Optimering af varmepumpedrevne dampsystemer’.

ELFORSK-projektet har analyseret processerne med gaskedler, rørføring med mere, og det står klart, at de eksisterende systemer er svære at optimere yderligere. Samtidig står det også klart, at eldrevne varmepumper kan give en betydelig energieffektiviseringsgevinst samtidig med, at forbruget af fossile brændsler på åstedet bliver faset ud.

– Mange anlæg har flere årtier på bagen, men det er dyrt at lave om på. Heldigvis er der meget under udvikling, så jeg vil tro, at der om 2-3 år er gode alternativer i form af varmepumper. Vi er selv ved at udvikle en løsning med temperaturer på over 200 grader, siger Hans Madsbøll med henvisning til et ELFORSK-projekt om varmepumpe drevne tunnelovne/spraytørrere samt EUDP-projektet SuPrHeat.

Hans Madsbøll vurderer, at der vil gå et par år med demonstration og et års tid med dokumentation og udarbejdelse af produktgarantier – i kapløb med andre konstellationer, der også arbejder på løsninger med højtemperaturvarmepumper med brug af naturlige kølemidler.

– I vores projekt har AURA Rådgivning regnet på økonomien i varmepumpedrevne systemer, og det ser lovende ud. Der er virkelig meget økonomi at arbejde med, siger Hans Madsbøll.

Artiklen er første gang bragt i 'Energi21 - Grønnere, billigere, hurtigere',  hvor Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK giver overblik og eksempler på forskning, udvikling og demonstration i energiteknologi.

Energi21: Grønnere, billigere, hurtigere

Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK giver overblik og eksempler på forskning, udvikling og ...

Om ’Optimering af varmepumpedrevne dampsystemer’

’Optimering af varmepumpedrevne dampsystemer’ har taget udgangspunkt i et ældre EUDP-projekt og spiller sammen med det nye SuPrHeat, der har deltagelse af bl.a. Arla Foods, Royal Unibrew og Danish Crown.

EUDP har bevilget 61,3 mio. kr. til SuPrHeat, der tæller 15 partnere fra Danmark, Tyskland, UK og Sverige.

Materialer