Intelligent data skal skabe grøn havneudvikling

Symbiose
Vindmølle på Hirtshals Havn

Foto: Hirtshals Havn

EFFORT er et af de projekter, der i år har modtaget tilsagn om støtte fra ELFORSK-programmet. Med hjælp fra industrivirksomheders data, skal projektet skabe de rette forudsætninger for energifleksibilitet i et sektorkoblet energisystem på Hirtshals Havn til gavn for industrien og kommende havneprojekter.

Hirtshals Havn arbejder målrettet på at blive knudepunkt for produktion og forbrug af grøn energi. Et nyt projekt skal undersøge mulighederne for industrielle symbioser i forhold til overskudsvarme, elektrificering og infrastruktur for vand.

Projektet, der er støttet af ELFORSK og ledet af Aalborg Universitet, går under navnet EFFORT. Foruden Hirtshals Havn deltager også Greenport North, Nord Energi Net, Plan Energi, Centrica Energy Trading, Center Danmark, EMD International samt Teknologisk Institut.

Ifølge Lars Overgaard fra Teknologisk Institut er Hirtshals et godt eksempel på en by og et havneområde, der er lykkes med at fastholde og udbygge lokal industri og arbejdspladser. Samtidig ser Hirtshals Havn ind i en stor havneudvidelse med potentiel etablering af lagring og udskibning af CO2 samt Power-to-X. Her skal den intelligente brug af data være med til at understøtte mulige synergier på havnen.

Med EFFORT ønsker vi at finde nogle pragmatiske løsninger, som også er relevante for virksomheder, der ikke nødvendigvis har helt så store mængder overskudsenergi eller fleksibilitet i deres energiforbrug, og hvor potentialet er mindre åbenlyst.
Lars Overgaard, Centerprojektleder, Teknologisk Institut

- Vi tager udgangspunkt i det nuværende scenarie på havnen og de eksisterende industrier, som rummer alt fra landbaseret akvakultur, bioraffinering og fiskeforædling til kølehuse. Ved at etablere en datadrevet værdikæde og infrastruktur, håber vi, at projektet kan være med til at skabe fremtidens havn, siger Lars Overgaard.

Han påpeger desuden, at mange industriområder har været oversete i forhold til potentialerne for fleksibilitetsydelser og sektorkobling, herunder danske havne som Hirtshals Havn.

- I andre tilfælde har man taget udgangspunkt i store energitunge virksomheder, som har et naturligt fokus på udveksling af overskudsvarme og andre energiforhold. Her er infrastrukturen hurtigt tilbagebetalt. Med EFFORT ønsker vi at finde nogle pragmatiske løsninger, som også er relevante for virksomheder, der ikke nødvendigvis har helt så store mængder overskudsenergi eller fleksibilitet i deres energiforbrug, og hvor potentialet er mindre åbenlyst.

Første step er at få kortlagt de nødvendige datakilder, som kan understøtte en datadrevet effektivisering af energiforbruget. Projektet kommer derefter til at bestå i at etablere en lokal datahub med forbrugs- og produktionsdata for blandt andet el, varme og vand hos havnens aktører.

- Vi skal etablere en energihub, som understøtter effektiv lokal udveksling af data. Heldigvis er der forud for opstart af EFFORT projektet blevet gennemført nogle analyser, som gør, at vi kan få en flyvende start på arbejdet. Nu skal scenariet for den eksisterende havn og datatilgængelighed afdækkes i tæt samarbejde med de lokale virksomheder. Herefter skal vi sikre de manglende datakilder og at data opsamles i den rette kvalitet og de rigtige frekvenser, så vi kan optimere anvendelsen af datastrømmene, forklarer Lars Overgaard og uddyber:

- Hvis du vil skabe et symbiosenet, må du skabe et marked. Der er ofte et stort fokus på el, som vi allerede ved en masse om, men der er også brug for en økonomi på andre områder. Det kan være fjernkøl eller overskudsvarme ved forskellige temperaturer. Den viden og de værktøjer, der udvikles i EFFORT, forventer vi kan skaleres til eksempelvis andre traditionelle industriområder og havne.

Arbejdet med datadrevet værdiskabelse og datahub vil ligeledes skabe brugbar viden med tanke på kommende udvidelser af havnen i Hirtshals:

- Vi tager udgangspunkt i den eksisterende industri, men en del af arbejdet ligger også i at undersøge potentialet i forbindelse med den planlagte havneudvidelse. EFFORT-projektet vil sørge for, at man er godt klædt på til at træffe de rigtige beslutninger i forhold til infrastruktur for energisymbiose, energifællesskaber og udnyttelse af energifleksibilitet. Der kan være mange fremtidige scenarier i spil, og vi forventer blandt andet at komme med konkrete bud på, hvordan en lokal datahub understøtter den udvikling, afslutter Lars Overgaard.

Om elforsk

ELFORSK-puljen har eksisteret siden 2002, men med 2022-bevillingerne, der er hentet på finansloven, er der indført nye procedurer, og formålsparagraffen er ændret. ELFORSK har nu til formål at fremme effektiv energianvendelse og fleksibilitetsløsninger inden for el og energi via data, digitalisering og sektorkobling i overensstemmelse med miljømæssige og samfundsøkonomiske hensyn. ELFORSK-kald for 2023 åbner i marts med en pulje på 30 mio. kr. Kontakt ELFORSK-sekretariatet hvis du ønsker at vide mere om ansøgningsprocessen.