Grøn el kan gøre tøjvask mere miljøvenlig

CASE I ENERGI19

Foto: Pixabay

Elektrificering af processer og teknologier i industrien: Dansk el bliver stadig mere klimarigtig, og det gør strøm mere interessant for virksomheder som De Forenede Dampvaskerier, hvis de vil øge deres energieffektivitet og mindske CO2-udledningerne.

Vaskerier, slagterier og mange andre virksomheder bruger meget varme til processer, og denne varme opstår ofte ved hjælp af forbrænding af naturgas og andre fossile brændsler.

Der er absolut et stort potentiale for at bruge meget mere el i industrien, men der er tekniske udfordringer, vi skal løse – især når der kræves høje temperaturer i processerne
Brian Elmegaard, DTU Mekanik

Den klimavenlige løsning kan være at benytte el-opvarmning eller eldrevne varmepumper til at producere den nødvendige procesvarme. Hybride løsninger med både varmepumper, elvarme og gas kan også komme på tale.

- Der er absolut et stort potentiale for at bruge meget mere el i industrien, men der er tekniske udfordringer, vi skal løse – især når der kræves høje temperaturer i processerne, siger sektionsleder, professor Brian Elmegaard fra DTU Mekanik på baggrund af en kortlægning og case-studier, der gennemføres med støtte fra Dansk Energis ELFORSK-pulje.

I dag er vi afhængige af naturgas, men hvis nogle kan finde bedre løsninger, så kører vi gerne på alternativer. Elektrificering er relevant for os på sigt
Christian Lind-Holm Kuhnt, De Forenede Dampvaskerier.

De Forenede Dampvaskerier, der er eksperter i vasketøj, er en af disse cases:

- Vi stiller lokationer, tegninger og maskiner til og er spændt på, hvad de eksperterne finder ud af. I dag er vi afhængige af naturgas, men hvis nogle kan finde bedre løsninger, så kører vi gerne på alternativer. Elektrificering er relevant for os på sigt, siger afdelingschef Christian Lind-Holm Kuhnt fra De Forenede Dampvaskerier.

Tøjvask og mælkepulver
ELFORSK-projektet undersøger, hvordan processer i specifikke industrier konverteres bedst til el-baseret varmeforsyning, så effektiviteten kan øges, og der kan opnås fleksibilitet ved varierende driftsforhold.

Udover vask af tøj er produktion af mælkepulver en af de processer, der ifølge Brian Elmegaard i første omgang ser ud til at have potentiale for el-baserede løsninger. Men det er ikke nok at fokusere på industrierne – omverdenen skal også følge med, påpeger han:

- En øget elektrificering kræver muligvis ændringer i energisystemet, ligesom med elbiler er der behov for at analysere, om transmissions- og distributionsnettene kan håndtere det ekstra elforbrug, siger Brian Elmegaard.

El til procesvarme
ELFORSK-projektet er først og fremmest en analyse, men håbet er, at der også bliver etableret nogle konkrete anlæg. DTU Mekanik er ansvarlig for projektet, der også omfatter Teknologisk Institut, Viegand Maagøe, SAN Electro Heat, Labotek og De Forenede Dampvaskerier. Samarbejdet omfatter altså både virksomheder, leverandører, rådgivere og forskning.

Brian Elmegaard oplever, at elektrificering af procesvarme i industrier står stadig klarere som et godt bud på god klimaløsning:

- Vi ser samme fokus i Sverige, Tyskland, Australien og mange andre lande. Det Internationale Energiagentur i Paris er også ved at starte nogle initiativer op, fortæller Brian Elmegaard.

Elektrificeringsprojektet er en af ti cases i publikationen ’Energi19: Energiforskning skaber stærke klimaløsninger’, der udgives af Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK.

’Elektrificering af processer og teknologier i industrien’ har et budget på 3,4 mio. kr. - heraf støtter ELFORSK med to mio. kr.

 

Materialer