Varmepumper kan hjælpe industrien mod klima-mål

Debatindlæg

Store varmepumper vinder frem i fjernvarmesektoren, men hvis industrien for alvor skal tage teknologien til sig, er der behov for udvikling, demonstration og kommercialisering. Foto: Dansk Energi.

Udvikling af højtemperaturvarmepumper er nøglen til at elektrificere industrien og løse behovet for varme ved 100-400 grader Celsius til processer. Højtemperatur-varmepumper kan gavne industriens CO2-regnskaber, men det kræver en 5-10-årig målrettet indsats af få bragt teknologien op på et kommercielt niveau.

Fødevareindustri, dampvaskerier og andre typer virksomheder har brug for ny teknologi, hvis de skal mindske CO2-udledningerne fra deres processer og for alvor yde et bidrag til Folketingets klimamål om 70 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030.

Der er eklatant behov for teknologiske alternativer for at sikre et markant lavere forbrug af fossile brændsler
Richard Schalburg, Dansk Energis ELFORSK-program

- Mange industrier bruger naturgas og andre fossile brændsler. Der er eklatant behov for teknologiske alternativer for at sikre et markant lavere forbrug af fossile brændsler, fastslår chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energis ELFORSK-program på baggrund af anbefalingerne fra flere af klimapartnerskaberne og regeringens seneste klimaudspil, hvor der også er fokus på grøn el til industrien.

Arla Foods er en af de virksomheder, der har brug for alternativer til naturgas, hvis klimaaftrykket skal ned. Elektrificering via højtemperaturvarmepumper er en af de muligheder, Arla Foods kigger på:

Vi betragter ikke højtemperatur- varmepumper som velafprøvet teknologi. Der findes leverandører, men de kan ikke give de nødvendige garantier for, at deres anlæg holder i mange år
Bent Aage Kristensen, Arla Foods

- Vi betragter ikke højtemperaturvarmepumper som velafprøvet teknologi. Der findes leverandører, men de kan ikke give de nødvendige garantier for, at deres anlæg holder i mange år. Hvis der kommer en velafprøvet løsning ved 110-120 grader, vil det for alvor have potentialet til at skifte naturgassen ud, når vi producerer ost og konsummælksprodukter på vores mejerier, hvorimod der kræves væsentlig højere temperaturer ved produktion af tørrede pulverprodukter, siger energy manager Bent Aage Kristensen fra mejerikoncernen.

Stærkt dansk vidensmiljø

ELFORSK har i mange år støttet udviklingen af mindre og store varmepumper drevet af naturlige kølemidler. Støtten har bidraget til, at Danmark har et stærkt industrimiljø inden for de store varmepumper. Danfoss, Johnson Controls, Advansor og Victor Energy er nogle af spillerne på dette marked, hvor også Teknologisk Institut og DTU har stærke kompetencer.

Varmepumper, der kan levere højere temperaturer for eksempel til fødevareindustrien, vil derfor være et oplagt næste udviklingsskridt, for netop her ligger muligheden for at erstatte især betydelige mængder naturgas med eldreven teknologi.

Hvis det kan lykkes for Danmark at gentage succesen, kan det få et afgørende aftryk på industriens klimaaftryk og give producenter af varmepumper en konkurrencefordel og bane vej for et eksporteventyr
Richard Schalburg, Dansk Energis ELFORSK-program

- Hvis det kan lykkes for Danmark at gentage succesen, kan det få et afgørende aftryk på industriens klimaaftryk og give danske producenter af varmepumper en konkurrencefordel og bane vej for et eksporteventyr, siger Richard Schalburg fra Dansk Energi, der også ser varmepumper som vigtige aftagere af grøn elektricitet fra vindmøller og solceller.

Behov for langsigtet inddsats

Richard Schalburg påpeger, at midlerne i Dansk Energis F&U-pulje er for små til virkelig at give de store varmepumper det nødvendige løft.

- Der er behov for en 5-10-årig indsats, som målrettet fokuserer og adresserer højtemperaturvarmepumper. Hvis vi vil det her, skal de store spillere træde ind på scenen, og det kræver langsigtede, stabile og forudsigelige rammer, som de kan navigere efter. Hele den industri, der benytter procesvarme, har behov for nye teknologiske løsninger, og højtemperaturvarmepumper er sammen med grønne gasser – herunder Power-to-X – nogle af de mest oplagte bud, siger Richard Schalburg.