Varmepumper i industrielle vaskeprocesser

Projektperiode: 2010 - 2011
Industri
Industrielle vaskeprocesser KSN Industries 342-040

Industrivaskemaskine afprøvet hos Grundfos. Foto: Projektgruppen. 

Resultaterne viser, at den økonomiske gevinst er størst ved store anlæg, imens besparelsen ikke retfærdiggør investeringen ved anlæg med et varmebehov på mindre end 15 – 20 kW. Det kan konkluderes, at der er et enormt besparelses potentiale ved anvendelse af denne type løsninger.

Projektbeskrivelse

Der udvikles en vamepumpeløsning til en industrivaskemaskine, der afprøves hos Grundfos i en specifik vaskeproces, og som anslås at kunne medføre en elbesparelse på ca. 50 %. Desuden udvikles et software-værktøj, som hurtigt kan vise rådgivere, producenter og slutbrugere, om varmepumpeløsningen er egnet til andre anvendelser. Værktøjet kan downloades fra IPU's hjemmeside, som også er angivet udfra feltet hjemmeside ellers via dette link (http://www.ipu.dk/Indhold/koele-og-energiteknik/varmepumper-i-vaskeprocesser.aspx).

Resultat

Konceptets egnethed er undersøgt ved 4 produktionsvirksomheder. For gennemløbsvaskere ligger besparelsespotentialet for alle de undersøgte anlæg på mellem 44 og 55 %. Resultaterne viser, at den økonomiske gevinst er størst ved store anlæg, imens besparelsen ikke retfærdiggør investeringen ved anlæg med et varmebehov på mindre end 15 – 20 kW. Det kan konkluderes, at der er et enormt besparelses potentiale ved anvendelse af denne type løsninger. Forløbet har også vist, at målinger på vaskeanlæggene er nødvendige for at vælge de rigtige løsninger. Uden et klart billede af den krævede varmeeffekt er der en meget stor risiko for, at løsningerne vil blive fejldimensionerede. For at imødegå denne barriere har KSN udviklet en energilogger, som nemt og simpelt kan give svar på et konkret behov.

Teknologien er blevet demonstreret uden tekniske vanskeligheder, og forløbet har vist, at det er muligt at konstruere egnede varmepumper vha. tilgængelige standardkomponenter. Samtidig er det blevet klart, at løsningen, hvor der genvindes energi direkte på vaskeanlæggene, har fungeret efter hensigten. Hermed er der altid en egnet energikilde til rådighed, og der er også mulighed for at anvende en ekstern kilde, såfremt dette er mere hensigtsmæssigt. Konceptet, hvor varmepumpen tilsluttes vaskeanlæggene uden større indgreb og med eksisterende opvarmning som backup, betyder, at løsningen er helt risikofri for slutbrugeren. Samtidig kan varmepumpen lynhurtigt udskiftes i tilfælde af fejl eller service.

Alt i alt kan det konstateres, at der ikke er tekniske barrierer for udbredelse af teknologien.

Det er samtidig vist, at demonstrationsanlægget har reduceret vaskerens samlede energiforbrug med 49 %. Anlægget har været i drift i mere end 1 år helt uden problemer. Det forventes, at eventuelle hindringer for udbredelse af teknologien vil være af ikke-teknisk karakter. For at gøre forundersøgelsen så nem som mulig, er der udviklet et beregningsprogram, der giver svar på den årlige kWh-besparelse, tilbagebetalingstid samt reduktion i CO2 og vandforbrug. Samtidig har KSN udviklet energiloggeren, som gør brugere og rådgivere i stand til at måle de værdier som skal bruges i beregningsprogrammet.

Imod projektets afslutning har KSN tilbudt flere varmepumper til interesserede kunder. Selvom der er stor interesse for produktet, har der ikke været ordre på anlæggene. Tilbagebetalingstiden er kort, men investeringen er trods alt for stor til, at der kan træffes hurtige beslutninger. Det er tydeligt, at produktionsvirksomhedernes fokus er produktet, som produceres, og at det derfor kan være vanskeligt at investere mange penge i noget, som ikke vedrører produktet direkte. Varmepumper er ikke nødvendige, men et ”luksusprodukt”, som kan opfylde det samme behov, som langt simplere teknologier også kan, og med de nuværende energipriser, kommer varmepumperne sjældent øverst på dagsordenen. Der kan dog findes applikationer, hvor varmepumper løser deciderede problemer som fx at dække kølebehov, forvarmning af vaskevand eller minimering af tilslutningseffekt på strømsiden.

Ved indkøb af nye vaskeanlæg, bliver energiforbruget ofte vægtet, og der vil være gode muligheder for at tilbyde løsninger. Merinvesteringen udgør kun en mindre del af den samlede pris, og kan det bedre forsvares at købe et lidt dyrere produkt, som er langt billigere over levetiden. En oplagt mulighed kunne også være en leasingordning, hvor slutbrugeren undgår investeringen, men alligevel opnår en reduktion i energiforbrug og CO2-udledning.

Værktøjet kan downloades fra IPU's hjemmeside, som også er angivet udfra feltet hjemmeside ellers via dette link http://www.ipu.dk/Indhold/koele-og-energiteknik/varmepumper-i-vaskeprocesser.aspx

Mere information

Projekt nummer

342-040

Projektansvarlig
KSN Industri A/S

Projektdeltagere

Teknologisk Institut
IPU
SE Rådgivning A/S
MidtVask
Grundfos A/S
Berendsen Textil Service A/S

Økonomi

Bevillingsår
2010
Tilskud
Kr. 1.277.173
47%
Egenfinansiering
Kr. 1.469.358
53%
Total budget
Kr. 2.746.531
Timer
3.400