Varmepumper i eksisterende bebyggelse - Fase 1b systemdesign, komponenter og verificering

Projektperiode: 2015 - 2019
Bygninger
T.V. under montage med midlertidige rørinstallationer og før installation af spildevandspumpen. T.H. foto af vekslerne før montagen.

T.V. under montage med midlertidige rørinstallationer og før installation af spildevandspumpen. T.H. foto af vekslerne før montagen.

Projektgruppen vurderer at der på baggrund af dette projekt, at der stadig er et stort potentiale for genvinding af varme fra spildevand.

Projektbeskrivelse

Projektet er en videreførelse af projektet ”Varmepumper i eksisterende bebyggelse”, som omhandler en prototypeafprøvning af varmepumper i eksisterende etageejendomme, hvor spildevand fra varmt brugsvand anvendes som varmekilde. Første fase har vist store potentialer for energibesparelser, idet der er konstateret høje temperaturer af det afledte spildevand i brønden. Der er fundet behov for yderligere undersøgelser for opnåelse af praktiske driftserfaringer ved studier i enkeltkomponenter og analyse af uafprøvede teknologiske tiltag. I projektet udvikles og beskrives design ved etablering og indkøring af tre forskellige designs af varmeoptageren. Dette gøres i fem spildevandsbrønde ved Havnehusene i Århus og i forsøgsbrønden ved Skovgårdsparken ved Brabrand. Projektet danner et vigtigt forskningsgrundlag for det videre arbejde for udnyttelse af varme fra spildevand, der udfordrer de problemstillinger, som tidligere har hindret anvendelsen af denne betydelige varmekilde.

Resultat

Projektgruppen vurderer at der på baggrund af dette projekt, at der stadig er et stort potentiale for genvinding af varme fra spildevand. Der er opnået nogle værdifulde erfaringer, som danner grundlag for det videre arbejde med at udvikle løsninger til formålet.

Der er et stort potentiale for genvinding af varme fra spildevand.

Det er vigtigt at tage højde for forudsætninger og anvendelsesområde, og
konceptet kan være særdeles lovende under de rette omstændigheder.
Følgende erfaringspunkter ønskes videreformidlet:

  • Spildevandstemperaturen bør være høj og have et stabilt flow. Dette kan opnås ved kobling til system med flere rørledninger, der betjener flere boligblokke.
  • Der bør sigtes efter så kort en afstand fra varmekilde til veksler, som muligt, så unødigt varmetab til jorden undgås. Opmærksomhed på, at temperaturen svinger meget hen over året.
  • Hvis der er solcelle strøm i overskud, er det fornuftigt at benytte strømmen til varmepumpen, gerne sammen med et batteri således, at solstrømmen også kan benyttes om aftenen.
  • Vi har ikke mødt forhold, som taler i mod at arbejde videre med udbredelsen af løsninger, der genvinder varmen i spildevandet. Men genvindingsanlæg bør udføres så enkelt som muligt dvs. som et separat anlæg, der kan udnyttes uden at være en integreret del i et jordvarmeanlæg / solvarmeanlæg, som kan gøre systemet unødigt kompliceret at styre og drifte.
  • Foulingeffekten bør undersøges ved langtidsdrift, da den antages at have en vis indflydelse på varmevekslerens effektivitet

Mere information

Projekt nummer

347-029

Projektansvarlig
COWI A/S

Projektdeltagere

Teknologisk Institut
Brabrand Boligforening
GEO HEAT EX ApS

Økonomi

Bevillingsår
2015
Tilskud
Kr. 1.025.341
45%
Egenfinansiering
Kr. 1.243.665
55%
Total budget
Kr. 2.269.006
Timer
1.199