Ansvarlig virksomhed

Projektdatabase

Projektdatabasen indeholder alle de projekter, som ELFORSK har støttet med midler. Der er en kort introduktion af projekternes formål og kontakt information for de igangværende projekter. For de projekter, som er færdige, er der en slutrapport med resultater, som du kan down loade.

Viser 1 - 25 af 205
352-046_3
Projekt nummer
352-046
Projektperiode: 2020 - 2022
MOE A/S

Projektet har undersøgt anvendelsen af generiske rum i stedet for rum med komplekse geometrier, hvorved der kan trænes metamodeller på de simplere generiske modeller. Undersøgelsen viste at de i høj grad kan erstatte de komplekse geometrier, med minimalt fald i præcision.

Formålet med projektet er at gøre simuleringsbaseret vurdering af performance for energi og indeklima lettere tilgængelig for beslutningstagere. Samtidig med at gøre det muligt at lave langt mere omfattende designundersøgelser, som omfavner de utallige muligheder i tidligt design

Projekt nummer
352-042
Projektperiode: 2020 - 2022
DTU Byg

Den datadrevne bygning kommer nu. Det vil vi udnytte til en systematisk dataindsamling baseret på IoT sensorer fra bygninger i drift, i et projekt som fokuserer på dels en datadrevet tillægsydelse til commissioningprocessen. Dels til en løbende opfølgning på det i bygningen leverede indeklima og energiforbrug, som samtidig bruges til kontinuert fejlsøgning på bygningens styring. 

352-035_foto
Projekt nummer
352-035
Projektperiode: 2020 - 2022
SDU - Syddansk Universitet

Projektet har via eksperimentelle data karakteriseret elektricitetsforbruget af en kollaborativ robot, når den udfører en program linje under forskellige forhold.

Projektet vil udvikle nye metoder til programmeringen af robotter, som kan gøre det let og naturligt for brugerne at energioptimere programmering af robotten.

353-033_foto_end
Projekt nummer
352-033
Projektperiode: 2020 - 2022
Teknologisk Institut

Der er udviklet et koncept og en prototype for adaptiv svejseudsugning, for adaptiv svejseudsugning, hvor den udsugede luftmængde justeres til det aktuelle behov under hensyntagen til arbejdsmiljøet.

Projektet udvikler og demonstrerer nye intelligente løsninger til procesventilation med reducerede luftmængder, mindre anlæg, mindre energiforbrug til lufttransport og effektive muligheder for luftrensning, varmegenvinding og recirkulation.

352-032_foto_fan
Projekt nummer
352-032
Projektperiode: 2020 - 2022
Teknologisk Institut

Projektet har udviklet et nyt ventilationskoncept til ventilering af højloftede lokaler i Nordeuropa. Eksempler på højloftede lokaler er idrætshaller, lagerbygninger, industrihaller mv.

I projektet udvikles en ny metode til reduktion af elforbruget til ventilation, opvarmning og køling i store højloftede rum ved udnyttelse af kontrolleret træk/opblanding med omrøringsventilatorer. Projektet griber fat om vingedesignet og intelligent styring.

352-011_foto
Projekt nummer
352-016
Projektperiode: 2020 - 2022
Gate 21

Projektet har bekræftet, at der er et stort potentiale for energibesparelser ved brug af data i bygninger, det kræver dog en aktiv involvering af brugerne. Der blev opnået energibesparelser på 7,7 % - 20 % i projektet.

Datadrevne løsninger for energieffektivisering mister værdi, hvis de ikke tager højde for nøgleaktørers adfærd. Kommunikationen skal sikre hensigtsmæssig adfærd, der reducerer klimabelastningen og forbedrer komforten. På denne baggrund udvikles tilpassede tekniske løsninger. Løsningerne installeres og testes i skoler og etageejendomme. 

Foto til ELFORSK projekt 352-015
Projekt nummer
352-015
Projektperiode: 2020 - 2023
DTU Fotonik

Projektet havde til formål at opnå ny viden om LED-produkters levetid ved brug af den nye EU-holdbarhedstest, der blev introduceret i 2021. Der er udviklet et nyt monitoreringssystem og et nyt automatisk testsystem til holdbarhedstest af LED-produkter.

Projekt nummer
351-063
Projektperiode: 2019 - 2020
EXPERO ApS

Projektet har arbejdet med at dissekere driften af en bygning, for at kunne fokusere mere på de enkelte delelementer og optimere disse mest muligt. Resultatet er udvikling af en 12-trin model til bæredygtig drift af bygningsautomation.

Udvikling af processer og værktøjer til bæredygtig drift af bygningsautomation.

Projekt nummer
351-060
Projektperiode: 2019 - 2021
Vitani Energy Systems A/S

Projektet har demonstreret, at det er muligt at implementere prognosebaseret styring på større bygninger med forskellige typer af CTS-anlæg. Projektet har vist, at der kan opnås en energieffektivisering på over 20% på veldrevne bygninger med optimerede driftsmetoder.

På basis af et antal testprojekter, udvikles cases og værktøjer til brug for synliggørelse af værdien af brugen af kunstig intelligens til multi-forsyning af varme.

Projekt nummer
351-058
Projektperiode: 2019 - 2021
Dansk Energi Management

Projektet har bekræftet, at der er store elbesparelser at hente på ændret adfærd i industrivirksomheder. Hos en af testvirksomhederne er der opnået en 5%-effektivisering kWh/ton produceret plast på én lokation.

Projektet vil videreudvikle et allerede afprøvet og implementeret koncept til energibesparelser i storkøkkener.

Projekt nummer
351-054
Projektperiode: 2019 - 2020
Ento Labs ApS

Demonstration og udvikling af prognosemodeller viser at fleksibelt elforbrug med fordel kan optimeres efter CO2-udledningen og spotprisen på strøm. 

Projektet vil demonstrere intelligent styring af fleksibelt elforbrug i Navitas, som er en større kontorbygning.

Projekt nummer
351-053
Projektperiode: 2019 - 2020
Tmrow ApS

ELFORSK-projektet gjorde det tydeligt at der kun var en begrænset efterspørgsel fra borgere at bruge en app til at forstå deres klimaaftryk. De, der var interesserede, var i forvejen klimabevidste.

Tomorrow udvikler en app, hvor det er muligt for husstande at koble deres elmålers data og se deres afledte udledninger fra strømforbruget.  

Projekt nummer
351-034
Projektperiode: 2019 - 2022
Teknologisk Institut

Projektet viser, at energibesparelser og øget medarbejdertilfredshed, kan opnås med et dynamisk
kontormiljø, såfremt det udformes under hensyntagen til medarbejderes præferencer for indeklima og øvrige behov i forhold til arbejdsmiljø.

Projektet undersøger og demonstrerer hvordan kontormiljøer bedre kan udnyttes effektivt og derved reducere energiforbruget på en måde som samtidig øger brugertilfredshed og skaber en bedre oplevelse af indeklimaet. Ved hjælp af machine learning, bevægelsessensorer og indeklimamålinger visualiseres og anbefales rette indeklima og arbejdsstationer for brugeren. 

Test
Projekt nummer
351-031
Projektperiode: 2019 - 2021
DAMRC f.m.b.a.

DAMRC havde en hypotese om, at bearbejdningsstabilitet har en væsentlig indflydelse på energiforbruget ved en bearbejdningsproces. Projektet har testet hypotesen. Resultatet af målinger fra industrioptimeringerne på egentlige produktioner og laboratorieforsøgene har vist, at det er muligt at nå op til 40% reduktion i energiforbruget.

Gennem optimering af processer i spåntagende bearbejdning, primært dreje- og fræseprocesser, sigter dette projekt mod at reducere industriens energiforbrug. Via modal analyse optimeres bearbejdningsparametre for stabil og vibrationsfri bearbejdning. Antagelsen er, at en optimeret proces har lavere energiforbrug, hvilket søges bevist gennem komparativ analyse.

Projekt nummer
351-030
Projektperiode: 2019 - 2023
Teknologisk Institut

Projektet udvikler retningslinjer for korrekt kombinationsvalg af indblæsningsprincipper samt valg af styringsstrategi ift. den givne belastning, lokalets møblering og geometri. 

351-016_foto_end
Projekt nummer
351-016
Projektperiode: 2019 - 2022
InVentilate ApS

Projektet har udviklet en prisbillig, skånsom og energieffektiv facadeintegreret decentral mikroventilationsløsning til etagebyggeri.

Projektet udvikler en arkitektonisk smuk og skånsom facadeintegreret decentral rumbaseret mikroventilationsløsning til lejligheder. Løsningen bliver renoveringsvenlig, energieffektiv og prisbillig sammenlignet med andre centrale- og decentrale løsninger. Et intelligent system­samspil opnås med behovsstyring på rumniveau og nem driftsovervågning. 

Projekt nummer
351-014
Projektperiode: 2019 - 2020
Transition ApS

Nye værktøjer målrettet SMV’ere skaber fokus på databaseret energiledelse, og skal sikre flere energibesparende projekter.

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) oplever, at det er kompliceret at komme i gang med databaseret energiledelse. I projektet gennemføres en undersøgelse af SMV’ers konkrete ønsker til energiledelse, og der udvikles materiale og kurser til at opkvalificere installatører, der er den primære kilde til viden om energieffektivisering for SMV’er.

Projekt nummer
350-050
Projektperiode: 2018 - 2020
Region Hovedstadens Psykiatri

Målinger og analyser viser et betydeligt besparelsespotentiale inden for belysning og ventilation ved at følge  "GOCAP"-projektering af indeklimaet.

I projektet afprøves kombinationer af dagslys og dynamisk LED-kunstlys i forbindelse med byggeriet af Ny Psykiatri Bispebjerg.

Projekt nummer
350-048
Projektperiode: 2018 - 2020
Volfdesign.dk

Projektet udvikler en ny, behovsstyret ventilationsløsning, kaldet NOTECH. Løsningen er baseret på udnyttelse af naturligt dagslys, naturlig ventilation, samt naturlige materialer.

Projektet vil demonstrere, at ved at anvende naturlige materialer i udvendige og indvendige facader, ålegræs som isoleringsmateriale og klart glas i vinduerne, kan der opnås større bæredygtighed, lavere energiforbrug og et bedre indeklima med vægt på dagslyskvalitet, udstrakt grad af naturlig ventilation og bedre rumakustik.

350-037 illustration
Projekt nummer
350-037
Projektperiode: 2018 - 2019
NCC Danmark A/S

Der er to hovedresultater i projektet. Det ene er indsigten i, hvordan data mest effektivt indsamles og deles blandt aktørerne. Det andet er de indsigter som indsamlingen af data helt konkret har givet i forhold til bedre drift og design.

Projektets hovedformål er derfor at vise at systematisk dataopsamling giver muligheder for driftsoptimering, sikring af et godt indeklima, forbedret og optimeret projektering af fremtidens byggeri.

Foto: Teknologisk Institut
Projekt nummer
350-025
Projektperiode: 2018 - 2020
Teknologisk Institut

Gennem IoT og overvågning af ventilationsanlægs komponenter og energiforbrug er det muligt i langt højere grad at sikre en stabil og energiøkonomisk drift af anlægget.

Projektet udvikler et nyt servicekoncept for drifts- og vedligeholdelsesovervågning. Via IoT overvågning får virksomhedens egen serviceorganisation eller et servicefirma online drifts- og energidata for det enkelte ventilationsanlæg, og kan dermed ændre tidsbaseret vedligehold til tilstandsbaseret vedligehold.

Projekt nummer
350-022
Projektperiode: 2018 - 2021
RACELL Saphire ApS

Projektet spiller en afgørende for fremme af denne nye løsningsmulighed for den grønne omstilling, hvor enfamiliehuse og boliger kan skifte fra fossile brændsler til 100% selvforsyning med vedvarende energi.

Det er ansøgers ambition, at BIPVT-E anlægget på den måde kan blive et attraktivt alternativ til rumopvarmning med olie eller naturgas, at den inden 2030.

Projekt nummer
350-020
Projektperiode: 2018 - 2020
LINDAB A/S

Udviklingsprojektet iVENT2020 udvikler prisbillige systemløsninger til decentral ventilation af etageejendomme med fokus på selvindregulering, og et samlet reduceret tryktab, samt intelligent driftsovervågning og styring via IoT, der samlet øger energieffektiviteten væsentligt.

Klimafacade bygningsfacade
Projekt nummer
350-011
Projektperiode: 2018 - 2019
ERIK Arkitekter A/S

Nyt digitalt modelværktøj udviklet i IDA ICE-simuleringsprogram, som kan eftervise Klimafacadens hovedidé; forvarmning og løsning af indblæsningsluft i et facadeelement til renovering af især historiske bygninger og etagebyggeri. 

Dette projekt kombinerer efterisolering af kritiske bygningsdele, med en effektiv integreret varmekilde der også bidrager til en kontrolleret forvarmet ventilationsluft.