Intelligent energieffektiv procesventilation

Projektperiode: 2020 - 2022
Industri
353-033_foto_end

Procesudsugning på træbearbejdningsmaskine hos møbelvirksomheden Tvilum. Foto: Teknologisk Institut.

Projektet udvikler og demonstrerer nye intelligente løsninger til procesventilation med reducerede luftmængder, mindre anlæg, mindre energiforbrug til lufttransport og effektive muligheder for luftrensning, varmegenvinding og recirkulation.

Der er udviklet et koncept og en prototype for adaptiv svejseudsugning, for adaptiv svejseudsugning, hvor den udsugede luftmængde justeres til det aktuelle behov under hensyntagen til arbejdsmiljøet.

Projektbeskrivelse

Teknologierne omfatter intelligente procesudsug og intelligent styring af procesventilationen i samspil med lokale-ventilationen. Fokus er på energieffektiv procesventilation og et sundt arbejdsmiljø.

Udfasningen af de fossile brændsler har skabt behov for nye veldokumenterede energieffektive og omkostningseffektive systemløsninger til industriernes procesventilation - der er væsentlige el- og energibesparelser knyttet til forbedring af eksisterende løsninger.

Projektet bidrager til effektivisering af forbruget af el og energi i industrien gennem teknologiudvikling og demonstration af nye IoT baserede intelligente løsninger til procesventilation og intelligente procesudsug. Fokus er på luftmængder, luftrensning, recirkulation og varmegenvinding, samspil med bygningsventilationen, og ikke mindst arbejdsmiljø.

Det omfattende projekt gennemføres i et tæt samarbejde mellem Teknologisk Institut, energiselskabet AURA’s rådgivningsfunktion, og brancheforeningerne VELTEK (ventilationsproducenter) og FAV (ventilationsentreprenører), samt fem producenter udvalgt blandt VELTEK’s medlemmer, og udvalgte demonstrationsvirksomheder. Projektteamet er dermed sammensat så det repræsenterer hele værdikæden med opdaterede kompetencer indenfor forskning, udvikling, demonstration, dokumentation og markedskendskab i forbindelse med procesventilation.

De udviklede og demonstrerede løsninger til intelligente procesudsug og til samlede løsninger for procesventilation, herunder et tilhørende dimensioneringsværktøj med anvisninger og produktkatalog, udbredes til det nationale og det internationale marked af de deltagende brancher og virksomheder. Resultaterne leverer yderligere input til den samlede branchens videre udvikling af produkter og systemer og til producenternes kommercielle markedsføring.

 

Resultat

Det nye koncept kan modificeres til at kunne håndtere alle typer punktudsugning.

Prototypen var været afprøvet hos projektpartneren Novenco Building for at teste om systemet kan fungere i praksis.

Der er ligeledes udviklet et koncept og en prototype for måleudstyr til samtidig registrering af tryk, flow, effektoptag etc. for procesventilationsanlæg.

Formålet med måleudstyret er at opnå viden om den faktiske drift af procesventilationsanlæg med det formål at kunne identificere mulige effektiviseringstiltag for eksisterende installationer, og for at skabe det rette grundlag for rigt sizing af fremtidige ventilationsanlæg.

Måleudstyret er afprøvet på et procesudsugningsanlæg hos møbelvirksomheden Tvilum. 

Der er desuden udviklet et designværktøj, der støtter virksomhederne, deres leverandører og rådgiverne, når der skal projekteres nye procesventilationssystemer eller når eksisterende procesventilationssystemer skal renoveres, så de er optimale i det enkelte tilfælde.

Det udviklede koncept for procesudsug, - baseret på et svejseudsug, har vist, at det er muligt at reducere den udsugede luftmængde i et punktudsug meget betydeligt samtidig med at arbejdsmiljøet sikres og i mange tilfælde forbedres. I mange tilfælde styres punktudsug manuelt med et spjæld, der enten er helt åbent eller lukket. I nogle tilfælde er afspærringsspjældet automatisk, så det f.eks. åbnes/lukkes samtidig med driften af den proces hvorfra der suges. Det gælder udsugning fra både enkeltstående processer som svejsning/lodning og for maskiner med tilkoblet punktudsug.

Luftmængderne kan reduceres med 10-15%
Der er desuden udviklet et målekoncept der kan anvendes til identifikation af energieffektivise-ringsmuligheder og right sizing af procesventilationsanlæg. Det vurderes, at luftmængderne i procesventilationsanlæg kan reduceres med 10-15% i gennemsnit ved at realisere de muligheder, der identificeres ved anvendelse af måleudstyret.

Det samlede el- og varmeforbrug til procesventilation udgør skønsmæssigt henholdsvis ca. 800 GWh/år og 10.000 GWh/år. Hvis der tages udgangspunkt i ovennævnte effektiviseringspotentialer kan det beregnes, at el- og varmeforbruget samlet set kan reduceres med henholdsvis op til ca. 50% og 30%. Det svarer årligt til ca. 400 GWhelektricitet og 3.000 GWhvarme årligt.

Både konceptet for adaptiv styring af punktudsugning og for måleudstyret er bragt frem til prototypeniveau, og er klar til kommercialisering af en producent.

Projektet med ledet at Teknologisk Institut med deltagelse af virksomhederne Novenco Building,  Camfil, ABB, VELTEK og FAV og sluttede maj 2022.

Mere information

Projekt nummer

352-033

Projektansvarlig
Teknologisk Institut

Projektdeltagere

VELTEK
Brancheforening FAV
AURA Rådgivning A/S

Økonomi

Bevillingsår
2020
Tilskud
Kr. 1.433.687
46%
Egenfinansiering
Kr. 1.687.388
54%
Total budget
Kr. 3.121.075
Timer
2.450