Status for virkningsgrader på pumper inkl. regulering

Projektperiode: 2002 - 2005
Bygninger
Prøvestand til test af pumper 334-003

Opbygget prøvestand til test af pumper hos Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut.

Projektet har etableret et testmiljø, der kan give en status over pumpevirkningsgrader og systemvirkningsgrader afhængig af systemets pumpetype, størrelse, reguleringsform, behovsvariation og belastningsgrad.

Projektbeskrivelse

Under projektet har Teknologisk Institut etableret en pumpeprøvestand til brug for uvildige tests af mindre pumper. Standen, der indgår i TI’sCenter for roterende elforbrugende udstyr, bliver desuden et vigtigt værktøj for stikprøvekontrol af godkendte Sparepumper. Under feltundersøgelser på eksisterende pumpeanlæg i beboelsesejendomme har det vist sig, at der kan spares 20-50 % af elforbruget til pumpedrift ved at dimensionere pumperne mere præcist efter det reelle varmebehov. Disse resultater er formidlet i en vejlednings-pjece til praktiske beslutningstagere ved udskiftning af pumper.

Resultat

For at styrke indsatsen omkring implementering af sparepumper i boligblokke har det været ønsket at etablere et uvildigt testmiljø for afprøvning af cirkulationspumper.

Disse test skal danne grundlag for anbefaling af den rigtige løsning i forhold til behovet. Da der er en formodning om at eksisterende pumper ikke er tilpasset behovet udføres en række felttest i boligerne.

Projektet har etableret et testmiljø, der kan give en status over pumpevirkningsgrader og systemvirkningsgrader afhængig af systemets pumpetype, størrelse, reguleringsform, behovsvariation og belastningsgrad.

Undersøgelser af pumpeanlæg i beboelsesejendomme har vist, at der kan spares 30-50 % af elforbruget til pumpedrift ved at dimensionere pumperne mere præcist efter det reelle varmebehov og ved at anvende en moderne frekvensreguleret sparepumpe.

Disse data kan bruges til at udskille ca. 25 % af de mest energieffektive pumper på markedet. Tanken er at definere disse som sparepumper, der efterfølgende kan markedsføres som sådanne. Endvidere har det været målet ved hjælp af felttest at afdække om pumper i boligblokke er dimensioneret efter behov og om de er styret og reguleret hensigtsmæssigt.

Undersøgelser af pumpeanlæg i beboelsesejendomme har vist, at der kan spares 30-50 % af elforbruget til pumpedrift ved at dimensionere pumperne mere præcist efter det reelle varmebehov og ved at anvende en moderne frekvensreguleret sparepumpe. I ejendomme med ældre pumper er besparelsespotentialet endnu større. De nye krav om opfyldelse af energirammen gør det ekstra relevant at se på denne problemstilling.

Der er opbygget en testbænk hos TI, der kan gennemføre prøvninger inden for følgende grænser:

  • Flowmængde: 0-100 m3 i timer. 
  • Løftehøjde: 0-15 mVs
  • Optagen effekt: 0-5 kW

Pumpeprøvestanden er velegnet til at foretage uvildige tests af pumper for kontrol af om pumper overholder krav til at komme på positivlisten.

Endvidere er det uvildige testmiljø fordelagtigt dels med henblik på undervisning af energirådgivere og øvrige rådgivere, dels med henblik på understøtning af den frivillige energimærkningsordning for cirkulationspumper implementeret 2005 med basis i grundlag udviklet under Europump: Classification of Circulators. Den praktiske del af projektet – felttest i installationer – har affødt helt ny viden omkring pumpeanlægs sande driftstilstand. Faktisk indikerer undersøgelserne, at størstedelen af de installerede pumper er 1-2 trin for store og dermed ved næste udskiftning kan erstattes af en billigere pumpe samtidig med at store el-besparelser realiseres.

Laboratoriemiljøet anvendes i dag såvel af producenterne selv som af Dansk Energi net til udførelse af stikprøvekontrol af pumper på sparepumpelisten. Der er iværksat udvikling af decideret pumpevalgsværktøj i samarbejde med producenterne Wilo, Smedegaard og Grundfos til anvendelse i boligsektoren.

Værktøjet skal basere sig på tilgængelige oplysninger på den eksisterende installation som varmeregnskabet, bygningsstandard, temperatur sætpunkter osv. Ud fra disse oplysninger skal en bedre pumpe kunne vælges i de allerede eksisterende leverandørværktøjer.

Mere information

Projekt nummer

334-003

Projektansvarlig
Teknologisk Institut

Projektdeltagere

Smedegaard

Økonomi

Bevillingsår
2002
Tilskud
Kr. 630.700
50%
Egenfinansiering
Kr. 625.000
50%
Total budget
Kr. 1.255.700
Timer
1.240