Spændingsstyring i erhvervsvirksomheder - værktøj til fastlæggelse af muligheder og besparelsespotentialer

Projektperiode: 2011 - 2012
Industri
Københavns lufthavn skilt

Københavns lufthavn har deltaget som en af case-virksomheder. 

Projektet har udviklet et regnearksbaseret kortlægningsværktøj for energirådgivere og energiansvarlige i virksomhederne til vurdering af, om en virksomhed med fordel vil kunne reducere spændingsniveauet med henblik på energibesparelser. 

Projektbeskrivelse

I projektet udvikles og demonstreres et værktøj for energirådgivere og virksomheder til vurdering af sparepotentialet ved at reducere spændingsniveauet. Der indsamles oplysninger om spændingsniveauet i danske virksomheder, og der udføres laboratoriemålinger af elmotorers, lyskilders og elektronisk udstyrs elforbrug ved forskellige spændingsniveauer. Spændingsstyringsværktøjet og guiden til værktøjet udgør slutrapporten for dette projekt.

Resultat

Projektet har udviklet et regnearksbaseret kortlægningsværktøj for energirådgivere og energiansvarlige i virksomhederne til vurdering af, om en virksomhed med fordel vil kunne reducere spændingsniveauet med henblik på energibesparelser. 

Her kan man indtaste oplysninger om virksomhedens nuværende spændingsniveau og om det elforbrugende udstyr – og dermed kan man beregne  besparelsespotentialet ved reduktion af spændingsniveauet. Ud fra elprisen og installationsomkostningerne kan man derefter beregne økonomien i en evt. spændingsstyring. 

Men vejledningen gør også opmærksom på, at der kan være andre måder at effektivisere energiforbruget på, så spændingsstyring ikke fremstår som den eneste løsningsmulighed. 

Dimensioneringsværktøjet er desuden afprøvet hos udvalgte virksomheder, og resultaterne fra praksis er ligeledes tilgængelige i projektet. Værktøjet er formidlet til energirådgivere og leverandører ved flere lejligheder. 

Ud over at anbefale, at man begynder at anvende værktøjet, giver projektgruppen
følgende gode råd: 

  • Spændingsstyring er en nem måde at spare elenergi på, hvis der er mange lyskilder med konventionelle forkoblinger og eventuelt også mange lavt belastede, direkte forsynede motorer.
  • Overvej nøje, om der er alternative muligheder at spare el på, som er bedre end spændingssænkningen.
  • Vurder, om leverandørgarantier påvirkes af en spændingssænkning.
  • Begræns spændingssænkningen til de dele af installationen, hvor der kan opnås besparelser.
  • Vurder, om det er bedst at lave en central løsning eller en decentral.
  • Brug “Værktøj til analyse af spændingsstyring” til at kortlægge potentialet for elbesparelser, så risikoen for fejlinvesteringer mindskes. 
  • Lysniveauet falder, når spændingen sænkes. Vurder, om det lavere lysniveau kan accepteres – nu og fremover. 
  • På motorsiden spares der kun på lavt belastede, direkte forsynede asynkronmotorer. Potentialet er lille, hvis der kun er få sådanne motorer og/eller driftstiden er kort.
  • Vurder, om besparelsen kan opnås helt eller delvis ved at sænke spændingen med transformerens trinkobler. 
  • Vælges spændingssænkende udstyr med fast udgangsspænding, mindskes problemer med for lav spænding og med spændingsdyk. 
  • Damplamper kan gå ud ved lave spændinger. 
  • Kontroller besparelsen – og følg op, hvis den er mindre end forventet. 

Projektdeltagere

NRGi Rådgivning A/S
AURA Rådgivning A/S
Københavns Lufthavne A/S
Teknologisk Institut
Arla Foods a.m.b.a.

Økonomi

Bevillingsår
2011
Tilskud
Kr. 1.678.210
62%
Egenfinansiering
Kr. 1.020.250
38%
Total budget
Kr. 2.698.460
Timer
2.660