Metoder der kan støtte medarbejdernes læring og kompetenceudvikling med henblik på elbesparelser - eksemplificeret ved hoteller og restauranter
Den systematiske kortlægning af det bygnings- og adfærdsrelaterede energiforbrug i hoteller viste, at hotellers elforbrug typisk udgjorde 23.000 kWh/år pr. medarbejder, mens forbruget for restauranter ligger på 16.000 kWh/år pr. medarbejder. Potentiale for el-besparelser og især for adfærdsrelaterede besparelser blev vurderet, og gode råd og de mest lovende muligheder for elbesparelser er uddybet i form af vejledninger, som findes på HORESTAs hjemmeside. Projektet viste, at hotellernes kultur er afgørende for, hvordan man ser på involvering af medarbejderne i el-besparelser, og for hvilke metoder der er egnede det enkelte sted. To hovedkulturer - ’De traditionsorienterede’ og ’De udviklings-orienterede’ - er blevet synlige i projektet. De to kulturer er kendetegnet ved grundlæggende forskelle i værdier, arbejdsformer og brug af teknologi. Mulighederne for elbesparelser og for medarbejdernes engagement må derfor vurderes ud fra kulturen på arbejdspladsen. I projektets oversigtsmodel arbejdes der med begrebet ’Den bæredygtige arbejdsplads’ om hotellet som helhed.
Den systematiske kortlægning af det bygnings- og adfærdsrelaterede energiforbrug i hoteller viste, at hotellers elforbrug typisk udgjorde 23.000 kWh/år pr. medarbejder, mens forbruget for restauranter ligger på 16.000 kWh/år pr. medarbejder.
Potentiale for el-besparelser og især for adfærdsrelaterede besparelser blev vurderet, og gode råd og de mest lovende muligheder for elbesparelser er uddybet i form af vejledninger, som findes på HORESTAs hjemmeside.
Projektet viste, at hotellernes kultur er afgørende for, hvordan man ser på involvering af medarbejderne i el-besparelser, og for hvilke metoder der er egnede det enkelte sted. To hovedkulturer - ’De traditionsorienterede’ og ’De udviklings-orienterede’ - er blevet synlige i projektet. De to kulturer er kendetegnet ved grundlæggende forskelle i værdier, arbejdsformer og brug af teknologi.
Mulighederne for elbesparelser og for medarbejdernes engagement må derfor vurderes ud fra kulturen på arbejdspladsen.
I projektets oversigtsmodel arbejdes der med begrebet ’Den bæredygtige arbejdsplads’ om hotellet som helhed.
Emner
Mere information
335-027