Metoder og anvisninger til energieffektiv komfortkøling

Projektperiode: 2015 - 2017
Bygninger
Optimer komfortkøling

Prioriteringstrekant for valg af køleløsning. Illustration: Projektgruppen. 

De termiske kølemetoder har en berettigelse. De er generelt meget miljøvenlige, og har en god økonomi, set over anlæggenes økonomiske levetid. 

Resultat

Projektet har kortlagt en lang række alternative kommercielle kølemetoder, herunder nyeformer for passiv køling, frikøling med en række forskellige ressourcer, indirekte befugtningskøling i forskellige udformning, adsorptions- og absorptionskøling drevet af vedvarende energi og soldrevet affugtnings-/befugtningskøling. Disse forskellig teknologier er beskrevet mht. virkemåde, funktion og karakteristika. Da traditionel kompressorkøling normalt vil være referencen i forhold til de alternative metoder, er kompressorkøling derfor beskrevet med hensyn til virkemåde og funktion.

Rapporten indeholder derved et katalog over metoder til komfortkøling idet kølemaskinens funktionsmåde og karakteristika også er beskrevet. Det er således muligt at sammenligne traditionel køling og alternative kølemetoder i forhold til funktion, muligheder for indbygning i anlæg, miljøbelastning, mv.

Projektet har påvist, at de termiske kølemetoder har en berettigelse, idet de generelt er meget miljøvenlige, og har en god økonomi, set over anlæggenes økonomiske levetid. Kendskabet til de alternative kølemetoder er generelt meget lille hos bygherrer og rådgivere. Det fremgår af de tilbagemeldinger, der er modtaget fra producenter og rådgivere, som projektet har været i kontakt med. Cases fra praksis, jf. rapporten, viser anvendeligheden af de alternative køleløsninger, og disse anlæg, kan være inspiration i forbindelse med etablering af nye anlæg, og på den måde være medvirkende til en større udbredelse.

Mere information

Projekt nummer

347-041

Projektansvarlig
EKOLAB ApS

Projektdeltagere

Ingeniørhøjskolen i Aarhus
Troldtekt A/S
BN Teknik ApS
Innoterm A/S
Solarcooling ApS

Økonomi

Bevillingsår
2015
Tilskud
Kr. 389.905
70%
Egenfinansiering
Kr. 163.744
30%
Total budget
Kr. 553.649
Timer
703