Dynamisk facadesystem (Energy Frames)

Projektperiode: 2011 - 2014
Bygninger
Dynamiske facader - Energy Frames

Energy Frames (dynamiske facader) monteret på en bygning. Foto: Projektgruppen. 

Energy Frames er et industrielt, masseproduceret standardsystem af bevægelige, dynamiske, vinduesafskærmende skodderammer i forskellige udgaver med kombinérbare energibesparende og indeklimaforbedrende egenskaber: Dagslyskontrol, solafskærmning, visuel afskærmning, (nat)-isolering, ventilation, støjdæmpning mm.

Projektbeskrivelse

Energy Frames er et industrielt, masseproduceret standardsystem af bevægelige, dynamiske, vinduesafskærmende skodderammer i forskellige udgaver med kombinérbare energibesparende og indeklimaforbedrende egenskaber: Dagslyskontrol, solafskærmning, visuel afskærmning, (nat)-isolering, ventilation, støjdæmpning mm. Målet har været at skabe et standardsystem til en realistisk pris til at ”knappe” på vinduesrammerne. Efter ønske formonteret fra fabrik. Med valgmuligheder imellem forskellige overflader, materialer og arkitektoniske udtryk. Både til nybyggerier og til projekter med facaderenovering inden for virksomhedsdomiciler, kontorbyggeri, institutionelle bygninger og boliger. Og til vinduer fra forskellige vinduesfabrikker. Via touchpanel, fjernbetjening, mobiltelefon, computer eller bygningsstyringssystem betjenes de bevægelige, rammebaserede, motordrevne Energy Frames afskærmningselementer. De yder elektronisk regulérbar solafskærmning og (nat)isolering - og efter ønske - og mod merpris - naturlig ventilation, partikelfiltrering, støjisolering og energiproduktion. Rammekanterne er forsynet med tætningslister, så Energy Frames elementerne lukker tæt, når rammerne køres for. Herved opnås, at luftlaget imellem vinduerne og Energy Frames står stille. Dette er baggrunden for Energy Frames’ evne til at (nat)isolere. Projektet er vindere af Ingeniørens Bæredygtighedspris 2014, som er en kategoripris under Ingeniørens Produktpris.

Resultat

Der er betydeligt potentiale for at reducere energiforbruget og varmetabet i bygninger. Derfor kommer der betydeligt skærpede energi- og miljøkrav i de nye bygningsreglementer. Der er således behov for nye industrielle produkter, som kan øge bygningers energieffektivitet.

I 2009 opstod på den baggrund idéen til - baseret på Art Andersens know-how og patenter indenfor dynamisk, bevægelig facadeafskærmning -  at udvikle et industrielt, kommercielt dynamisk vinduesafskærmningssystem, som kan reducere energiforbruget i bygninger. Projektet fik navnet Energy Frames - Et dynamisk facadesystem.

Energy Frames er siden 2009 udviklet - og udvikles fortsat videre - af Art Andersen - i samarbejde med PRO TEC Vinduer, Inwido Denmark, Kjeld Johnsen fra Statens Byggeforsknings Institut ved Aalborg Universitet, juularchitects.com og Elcanic. Senere i projektforløbet er Frederik Winther fra Aalborg Universitet / Rambøll trådt ind i projektet som en primær forsknings- og udviklingspartner.

Energy Frames er et industrielt, masseproduceret standardsystem af bevægelige, dynamiske, vinduesafskærmende skodderammer i forskellige udgaver med kombinérbare energibesparende og indeklimaforbedrende egenskaber: Dagslyskontrol, solafskærmning, visuel afskærmning, (nat)-isolering, ventilation, støjdæmpning mm.

Målet har været at skabe et standardsystem til en realistisk pris til at ”knappe” på vinduesrammerne. Efter ønske formonteret fra fabrik. Med valgmuligheder imellem forskellige overflader, materialer og arkitektoniske udtryk. Både til nybyggerier og til projekter med facaderenovering inden for virksomhedsdomiciler, kontorbyggeri, institutionelle bygninger og boliger. Og til vinduer fra forskellige vinduesfabrikker.

Via touchpanel, fjernbetjening, mobiltelefon, computer eller bygningsstyringssystem betjenes de bevægelige, rammebaserede, motordrevne Energy Frames afskærmningselementer. De yder elektronisk regulérbar solafskærmning og (nat)isolering - og efter ønske - og mod merpris - naturlig ventilation, partikelfiltrering, støjisolering og energiproduktion. Rammekanterne er forsynet med tætningslister, så Energy Frames elementerne lukker tæt, når rammerne køres for. Herved opnås, at luftlaget imellem vinduerne og Energy Frames står stille. Dette er baggrunden for Energy Frames’ evne til at (nat)isolere.

I udviklingsforløbet er gennemført en række forsøg, tests og målinger på Energy Frames på Statens Byggeforsknings Institut, Aalborg Universitet, et énfamiliehus i Nibe og på en pavillonbygning på Rigshospitalet, som viser, at der kan opnås en reduktion på op til 50 % på energiforbruget til opvarmning, mekanisk/elektrisk ventilation, køling og belysning. Og desuden en betydelig forbedring af indendørsklimaet.

Med Energy Frames er det således ikke længere absolut nødvendigt at reducere vinduesarealet for at nedbringe energiforbruget. Med de motordrevne, elektronisk styrede, bevægelige afskærmningsrammer skabes en dynamisk, regulérbar tilpasning til de forskellige og varierende udendørs klima-forhold.   

I udviklingsforløbet er foretaget analyser og beregninger af mulighederne for at gøre Energy Frames til et “stand-alone system”, dvs. drive de bevægelige rammer med solenergi ved hjælp af solceller integreret i Energy Frames. Desværre er konklusionen, at det med de klimatiske/lysmæssige forhold i Norden ikke er realistisk - end ikke på sydvendte facader.                        

Energy Frames modelprogrammet omfatter pladerammer med plader af f.eks. kunststof, metal og glas. Tekstilrammer med udspændt vejrbestandigt og translucent stof. Lamelrammer med regulér-bare lameller med kunststof-tætningslæber på kanterne. Energy Frames tilbydes i forskellige vari-anter mht. materialer og farver,  så de kan anvendes på vinduer og bygninger med forskellige arkitektoniske udtryk - og så arkitekterne oplever, at de ”har noget at vælge imellem”.

Udviklingen af Energy Frames har lykkeligvis ført frem til en beslutning om at sætte Energy Frames i produktion. Efter de to første års indledende udvikling og mockup-forsøg - er der de sidste tre år arbejdet målbevidst med videredesign, videreudvikling og produktionsmodning af Energy Frames. Og Energy Frames er markedsintroduceret i 2014 - i første omgang i Danmark. Der er startet ud med et beskedent modelprogram - og et beskedent styre-/betjeningssystem. Men naturligvis er planen løbende fremover at arbejde på udvikling af de varianter og udgaver - og det mere avancerede sty-ringssystem, man allerede er klar over, at der er kommercielt - og yderligere energi/indeklima-forbedrende - potentiale i. Desuden er der allerede tanker om afledte koncepter/produkter, som formentlig også vil kunne blive succesfulde.

Inwido Denmark, som “overtog” Energy Frames fra PRO TEC Vinduer for tre år siden, har etableret en særlig virksomhed “Art Andersen Cph A/S - Energy Frames A/S”, som står for markedsføringen og salget af Energy Frames - med eget salgs-, service- og teknikerteam.

Introduktionen af Energy Frames er i fuld gang - ikke mindst over for de danske arkitekter. Det har indtil videre ført frem til anvendelsen af Energy Frames på hhv. Rigshospitalets nye pavillonbygning og Green Tech Lab i Vejle - med en række yderligere sager i pipelinen.

Der er stadig - den dag i dag - fem år efter opstarten af Energy Frames projektet - ingen andre koncepter/produktserier, hverken i Danmark eller i udlandet, som kan det, Energy Frames kan:

  • Til en rimelig pris kombinere en række forskellige façade-/vinduesafskærmningsfunktioner på en æstetisk, let og elegant måde - i ét minimalistisk, enkelt produktsystem, der “knappes” på vindues-rammerne, reducerer energiforbruget og forbedrer indeklimaet.

En Energy Frames brochure er på gaden - og en Energy Frames hjemmeside er i luften: energy-frames.dk

En konfigurator er under udvikling - og et mere avanceret styringssystem - på baggrund af den avancerede Energy Frames beregningskerne, som allerede er udviklet i udviklingsforløbet - og også på baggrund af de målinger og beregninger, der allerede er foretaget. Konfiguratoren og styresystemet vil blive introduceret i 2015.

I den nærmeste fremtid - og løbende fremover - vil der blive foretaget yderligere tests, målinger og praktiske afprøvinger (bl.a. på Rigshospitalet og Green Tech Lab - men også andre steder) på alle Energy Frames produktvarianterne for gradvist at videreudvikle og optimere Energy Frames og Energy Frames styringssystemet til et sofistikeret energibesparende og indeklimaforbedrende produktprogram.

Men det er også nødvendigt og relevant at dokumentere yderligere test- og måleresultater for at kunne argumentere for - og sikre - at arkitekter, ingeniører, øvrige rådgivere, interessenter, bygherrer og myndigheder virkelig vil tage Energy Frames i betragtning - og dermed fremme de kom-mercielle muligheder for Energy Frames.

Den 24. november 2014 er Energy Frames belønnet med INGENIØREN’s Bæredygtighedspris 2014.

Projektet blev nomineret til ELFORSK Prisen 2015. 

Projektdeltagere

BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
Inwido Denmark A/S
erik.juul.com
Elcanic A/S
Pro Tec Vinduer A/S

Økonomi

Bevillingsår
2011
Tilskud
Kr. 1.394.769
64%
Egenfinansiering
Kr. 798.395
36%
Total budget
Kr. 2.193.164
Timer
2.679