Nyt produkt hjælper med energirigtig afrimning af industrielle køleanlæg

Projektresultat
347-030 Danfoss-ventil varmgasafrimning

Nyt Danfoss ICFD-afrimningsmodul til forbedring af ydeevne for afrimning og reduktion af energiforbrug. 

Resultater fra ELFORSK-projektet "Optimering af varmgasafrimning i industrielle køleanlæg" er taget med i produktudviklingsforløbet hos Danfoss. Det er endt ud i et nyt produkt, som kan reducere varmgasmængden med op til 90 %. Det betyder reduceret energiforbrug og mindre belastning af kompressorerne.

Rimdannelse af industrielle køleanlæg reducerer virkningsgraden og øger energiforbruget. Det sker typisk der hvor fugtig luft køles til lave temperaturer, som i frysetunneller. For at sikre driften skal anlæggene afrimes. ELFORSK-projektet 347-030 "Optimering af varmgasafrimning i industrielle køleanlæg" har bidraget med interessante resultater, som Danfoss har taget med i et af deres produktudviklingsforløb. 

Det er endt ud i et nyt produkt. I 2017 blev en ny ventilstation lanceret under navnet ICFD Defrost Module. 

Den nye modul indgår som hjertet i ICF ventilstationsløsningen for et effektiv systemdesign for afrimning af fordampere. Den sikrer at afrimningsprocessen foregår effektiv, og fordi den er integreret i ICF ventilstationen sikres at hele varmgasstyringen kan installeres hurtigt og effektivt. Det nye modul reducerer energiforbruget til afrimning, da varmgasmængden reduceres med op til 90 %, og det betyder mindre belastning af kompressorerne. 

90 % reduktion i varmgasmængde. Forbedret ydeevne for afrimning og reduktion i energiforbrug
Danfoss

Bruges varmgas fra kølekompressorens afgangsside til afrimning skal det sikres at alt gassen kondenseres for at minimere gasforbruget. Det nye produkt er baseret på en svømmerbaseret løsning, som gør at der kun åbnes for flow, når der er væske til stede. Det gør det nemmere at styre processen og giver optimal drift. 

ELFORSK-projektet er ledet af IPU og lavet i samarbejde med Danfoss, Johnson Controls, Claus Sørensen og VPFF.