Udvikling af metodikker til elbesparende ventilation i områder med risiko for farlige dampe

Projektperiode: 2004 - 2006
Industri
Produktionsrum hos Alpharma 336-059

Tests viser el- og varmebesparelser på 60-90 % i demonstrationsvirksomheder. Foto: Produktionsrum hos Alpharma. 

Projektets formål var at udvikle metoder til at vurdere, hvorledes elforbruget til ventilationen i områder med risiko for brand og farlige stoffer, sikkerheds- og brandmæssigt forsvarligt, kan minimeres og styres efter behov, ud fra en nuanceret og risikobaseret vurdering samt eventuelt gennem målinger.

Resultat

Projektets formål var at udvikle metoder til, samt demonstrere hvorledes elforbruget til ventilation i områder med risiko for brand og farlige stoffer, sikkerheds- og brandmæssigt forsvarligt, kan minimeres og styres efter behov, ud fra risikobaseret vurdering.

En ændring i reglerne om principperne for klassifikation og ventilation i EX-områder (Bekendtgørelse nr. 590 af 26. juni 2003 om klassifikation af eksplosionsfarlige områder) har gjort dette muligt.

Den overordnede konklusion er, at der er udviklet en systematisk metode til at gennemgå en virksomheds EX-områder med fokus på, om det er muligt at reducere energiforbruget til ventilation.

Metoden er testet i virksomhederne Cheminova og Alpharma. Der er udarbejdet en kortlægning af elforbruget til EX-ventilation i Danmark som viser, at der på landsbasis er et elforbrug på 94 GWh, som er fordelt på et rimeligt afgrænset antal brancher.

Den udviklede metodik tager udgangspunkt i den eksisterende klassifikationsmetode. Metodikken er papirbaseret, og er retningsgivende for hvilke muligheder for energibesparelser der er på de specifikke anlæg.

Metodikken kan dog ikke anvendes isoleret set, men kræver kendskab og anvendelse af den nye bekendtgørelse samt i særdeleshed den tilhørende vejledning fra Beredskabsstyrelsen. Metodikken er anvendt på 3 cases med det primære formål at tilrette metodikken, og sekundært at vise metodikken i anvendelse, herunder hvilke energibesparelser der kan opnås.

Metodikken er således udviklet som en iterativ proces. Der er opnået meget betydelige besparelser gennem anvendelse af metodikken på casene.

På basis af resultaterne vurderes det, at det samlede besparelsespotentiale med en tilbagebetalingstid på maksimalt 5 år er 24 GWh svarende til ca. 25% af det eksisterende forbrug. Det er imidlertid ikke særligt oplagt, at disse besparelser realiseres.

Det skyldes primært, at virksomhederne oftest selv skal lave deres egen ArbejdsPladsVurdering (APV). Denne skal godkendes af myndighederne, som ikke specielt fokus på energibesparelser, men på at gældende regler over-holdes. Rådgivere, herunder elselskabernes energirådgivere, kan derfor spille en væsentlig rolle i at realisere energibesparelserne. Mange af disse er endda realiserbare uden særligt store omkostninger, selvom besparelsespotentialet kan være meget stort på de enkelte anlæg.

Mere information

Projekt nummer

336-059

Projektansvarlig
ALECTIA A/S (del af NIRAS Gruppen A/S)

Projektdeltagere

DBI - Dansk brand- og sikringsteknisk Institut
Ørsted A/S
Beredskabsstyrelsen
Foreningen af kommunale Beredskabschefer
Novo Nordisk A/S
Cheminova
Alpharma Denmark ApS

Økonomi

Bevillingsår
2004
Tilskud
Kr. 811.900
60%
Egenfinansiering
Kr. 538.700
40%
Total budget
Kr. 1.350.600
Timer
1.570