Udvikling af CO2 baseret luft til luft varmepumpe til tørringssystem i fødevareindustrien

Projektperiode: 2019 - 2021
Industri
351-061_foto

Varmepumpe-system. Foto: DTU-Mekanik

Projektet vil designe, udvikle og demonstrere et mobilt luft-luft varmepumpebaseret tørringssystem, som kan tørre op til 300 kg friske råvarer i døgnet.

Projektet har vist  muligheden for CO2 som en varmepumpe løsning til tørring af fødevare.

Projektbeskrivelse

For at reducere madspild og få produkter fra jord til bord, kan man ved at ’upcycle’ overskudsproduktion af fødevarer få nye højkvalitetsprodukter, men det kræver tørring.

Tørring er en energislugende proces, hvor varmepumper har vist sig at være energieffektive. Der er et behov for et mobilt, automatisk kontrolleret, varmepumpebaseret tørringssystem, som er billig i indkøb og drift, og som let kan flyttes og tilkobles i forskellige trin i fødevareværdikæden.

Denne teknologi findes ikke på markedet i dag, og derfor vil dette projekt designe, udvikle og demonstrere et mobilt luft-luft varmepumpebaseret tørringssystem, som kan tørre op til 300 kg friske råvarer i døgnet. Varmepumpen anvender CO2 som kølemiddel, har et energiforbrug på 2 kWh og et IoT-baseret, intelligent, kontrolsystem.

Resultat

Projektets hovedformål var at udvikle et værktøj der kunne reducere tab af mad og spild flere steder i fødevarekæden (plantager, grossister/cateringleverandører, supermarkeder, restauranter, slutforbrugere osv.).

Ideen er at udvikle et energieffektivt, mobilt, transporterbart og grønt tørresystem, der nemt kan installeres overalt og bruges af alle.

Tørresystemet vil anvende et CO2 - baseret varmepumpesystem med lav GWP og ODP samt høj COP og temperatur løft, der er nødvendige for tørringsprocessen.

Tørresystemet blev designet og udviklet på DTU.

Den udviklede prototype blev testet for designtemperaturer på 60 grader Celsius. Resultaterne viste muligheden for CO2 som en varmepumpe løsning til tørring. Der kan dog foretages yderligere forbedringer.

Den modulære, transporterbare tørreenhed har vist sin anvendelighed til effektivt at forarbejde overskydende mad og er blevet godkendt af fødevarestyrelsen til forarbejdning af både økologiske og konventionelle friske frugter.

Projektet blev udviklet i et samarbejde mellem UpFood IVS og DTU mekanik og sluttede i efteråret 2021.

Mere information

Projekt nummer

351-061

Projektansvarlig
UpFood IVS

Dokumenter

Projektdeltagere

DTU Mekanik

Økonomi

Bevillingsår
2019
Tilskud
Kr. 379.873
50%
Egenfinansiering
Kr. 379.874
50%
Total budget
Kr. 759.747
Timer
982