Professionelle energi-fleksible vaskemaskiner til smart grids

Projektperiode: 2012 - 2017
Bygninger
Fællesvaskeri 342-054 og 344-040

Fællesvaskeri. Foto: Projektgruppen. 

Resultaterne fra projektet peger imidlertid også på, at det er komplekst at vurdere besparelsen. Med den udarbejdede checkliste og beregningsprogrammet er det vores håb, at det bliver lettere og at det kan medvirke til at øge tilslutningerne.

Resultat

Branchen vurderer, at det i dag er mindre end 5% af de professionelle vaskemaskiner til fællesvaskerier, møntvaskerier og til vaskeopgaver med lignende vaskebehov, der er tilsluttet varmtvandsforsyning.

El-erstatningspotentialet vurderes til mellem 50 og 70 GWh årligt i Danmark. Det er ikke et helt ubetydeligt potentiale og hele forbruget kan flyttes et halvt døgn med passende størrelser varmtvandsbeholdere/elvandvarmere.

I Danmark er de fleste fællesvaskerier placeret i fjernvarmeområder, hvor fjernvarmeprisen er væsentligt lavere end elprisen, men i takt med at også fjernvarmeproduktion bliver elektrificeret kan beholdere etableret i forbindelse med fællesvaskerier også yde fleksibilitet til sådanne systemer ligesom de kan udnytte andre vedvarende energikilder fx fjernvarme baseret på store solvarmeanlæg.

Betalingssystemerne til fællesvaskerier kan allerede håndtere forskellige tariffer for den samme vask ligesom de kommunikerer brugerens valg af vasketype til maskinerne. Derfra og til at håndtere fx afregning efter time-variable tariffer eller styre varmtvandsindtag på maskinerne (varmtvandsandel) er der ikke langt.

Som udgangspunkt bør vaskemaskiner tilsluttes varmt brugsvand, hvor det økonomisk giver mening under de eksisterende rammebetingelser.

Resultaterne fra projektet peger imidlertid også på, at det er komplekst at vurdere besparelsen. Med den udarbejdede checkliste og beregningsprogrammet er det vores håb, at det bliver lettere og at det kan medvirke til at øge tilslutningerne.

Endelig er der i projektet udarbejdet et in-situ-testprogram til varmtvandstilsluttede maskiner, som kan anvendes til at bestemme og dokumentere en specifik maskines energi, vandforbrug og varmtvandsandel. In-situ test i projektet har vist, at der er et teknisk potentiale for at opnå en varmtvandsandel, der er ligger tættere på det optimale.

Mere information

Projekt nummer

344-040

Projektansvarlig
Teknologisk Institut

Projektdeltagere

Miele A/S Professional
Electrolux Professional A/S
Saniva Facility A/S
GORENJE GROUP NORDIC A/S
Service Centralen A/S
Kolding Kommune

Økonomi

Bevillingsår
2012
Tilskud
Kr. 846.100
56%
Egenfinansiering
Kr. 666.800
44%
Total budget
Kr. 1.512.900
Timer
1.700