LPC-e Danskproduceret LavEnergi Staldventilator Serie

Projektperiode: 2018 - 2020
Industri
Tagudsugning

Tagudsugning. Foto: Teknologisk Institut

I projektet fokuseres der på det samlede system (stalde og klimaanlægget som helhed) og de enkelte delkomponenternes indflydelse herpå. Projektets succeskriterie er en optimering der resultere i en elbesparelse på 40 % med en tilbagebetalingstid under 2 år.

Projektet har haft succes med at udvikle en ventilator, hvor ventilationsydelsen kan fastholdes ved varierende trykforskelle. Den nye LPC-e kan give energibesparelser på 22-34%.

Projektbeskrivelse

De nye Ecodesign krav gør at underleverandører af ventilatorvinger producerer og optimerer mod, et for landbruget, ikke brugbart arbejdspunkt; BEP, som er referencepunktet for EU-kravene.

Dette punkt er det teoretiske bedste, men ikke det område landbrugsventilatorer normalt arbejder i, hvilket gør vingerne ineffektiv i det reelle arbejdsområde og installation.

Da markedet ikke længere kan levere energieffektive vinger optimeret til landbrugsformål, udvikles der i projektet ny danskproduceret omkostnings- og energieffektivt staldventilator-serie LPC-e med tilhørende dimensionering og simuleringsværktøj.

I tillæg udvikler projektet også ventilatoren (motor+styring+vinge+indbygning) mod en stejl ukarakteristisk effektoptagskurve, som sammen med ny PM-motor teknologi vil muliggøre bestemmelse af ventilatorens tryk+flow og dermed overflødiggøre ”trækning af spjæld” som i dag er nødvendigt for at opretholde en vind-stabilitet som medføre et stort drøvle (tryk) og energitab.

I projektet fokuseres der på det samlede system (stalde og klimaanlægget som helhed) og de enkelte delkomponenternes indflydelse herpå. Enkeltkomponenterne optimeres til hele driftsområdet over året under hensyntagen til antallet af driftstimer og de dele af driftsområdet, der er relevante og deres indflydelse på det samlede system, så det årlige energiforbrug reduceres til et minimum og systemet kostprisoptimeres.

Projektets succeskriterie er en optimering der resultere i en elbesparelse på 40 % med en tilbagebetalingstid under 2 år.

Resultat

I projektet er der udviklet designforslag til nye ventilatorer, hvor alle komponenter er fra Danmark og SKOV´s egne leverancer.

Det drejer sig om en tagventilator og en vægventilator med en vingediameter på henholdsvis Ø800 og Ø1400.

Projektet har udviklet en ventilator med en entydig sammenhæng mellem ventilationsydelse og effektoptag, det vil sige uden stalling punkt

Særligt har fokus været at få udviklet en ventilator med en entydig sammenhæng mellem ventilationsydelse og effektoptag, dvs. uden stalling punkt, som aksialventilatorer normalt har.

Projektet har haft succes med at kunne udvikle en Ø1400mm ventilator uden stalling. Ud fra ventilatorens effektoptag og omdrejningstal kan ventilationsydelsen bestemmes.

Der er endvidere udviklet en prototype styring, hvor man er istand til at fastholde den ønskede ventilationsydelse ved varierende trykforskelle.

Fremadrettet er det også være muligt at gøre for en Ø800 ventilator.

Projektet har haft succes med at udvikle en ventilator, hvor ventilationsydelsen kan fastholdes ved  varierende trykforskelle.

Hypotesen fra indledningen om at man kan udvikle en ventilator, hvor luft flow kan bestemmes ud fra effektoptag og omdrejningstal, er demonstreret i  projektet.

Luftmængden kan måles online uden merudgift, når ventilatoren ikke staller.

For at simulere energibesparelserne er der udviklet et modul til det anerkendte simuleringsprogram Staldvent

Energibesparelse
Med henblik på at simulere energibesparelserne er der udviklet et modul til det anerkendte simuleringsprogram Staldvent. Modulet beregner vindpåvirkning på staldbygninger ud fra trykkoefficienter for forskellige vindretninger.

Danmark
Energibesparelsen ved at gå fra ”Dynamic multistep-Grøn indstilling” til ”LPC-e vindkomp.” er 22% samtidig med at man opnår en mindre vindfølsomhed. Prioriterer man lille vindfølsomhed højt, er besparelsen 35% ved at gå fra ”Grøn parallel” til ”LPCe vindkomp.”.

Vietnam
Betragtes en stald i varmere klimazoner vil der ligeledes kunne opnås væsentlig energibesparelse. Prioriterer man lille vindfølsomhed højt er besparelsen 25% ved at gå fra ”Multistep” til ”LPCe vindkomp.”

LPC-e ventilatoren kan give energibesparelser på 22-34%

LPC-e kan give energibesparelser på 22-34%.

Projektet er medfinansieret af ELFORSK programmet med projekt nr. 350-019, og er udført af følgende projektdeltagere i perioden 1. april 2018 til 1. april 2020:

  • Svend Morsing, +45 2566 0044, SKOV A/S
  • Christian Grønborg Nicolaisen, +45 72202534,  Teknologisk Institut
  • Christian Drivsholm, +45 72201380, Teknologisk Institut
  • Keld Sørensen, +45 2172 9892, Danish Exergy Technology A/S
  • Jens Amdisen, +45 60632552, Fabrika
  • Preben D. Jessen, +45 2499 3946, OJ
  • Jörn Petersen, OJ

Mere information

Projekt nummer

350-019

Projektansvarlig
SKOV A/S

Projektdeltagere

Teknologisk Institut
DTU DIPLOM
OJ Electronics A/S
FABRIKA A/S
DXT - Danish Exergy Technology A/S

Økonomi

Bevillingsår
2018
Tilskud
Kr. 1.592.022
60%
Egenfinansiering
Kr. 1.063.874
40%
Total budget
Kr. 2.655.896
Timer
3.370