EnergyFlexHouse family: Intelligente energiydelser i lavenergiboliger baseret på brugerdreven innovation

Projektperiode: 2010 - 2012
Bygninger
EnergyFlexHouse

EnergyFlexHouse-husene som står ved Teknologisk Institut i Taastrup. Foto: Teknologisk Institut.

Forsøgene med de 4 styringsstrategier i samarbejde med familien i EFH, viser at man ikke kan udvikle en tilfredsstillende styringsstrategi uden at inddrage brugerne. Således vil brugerne ikke være tilfredse med indeklimaet, hvis de ikke har indflydelse på styringen.

Resultat

Et er at designe og udføre energioptimale enkeltløsninger og systemer. Et andet er at få beboerne til at bruge dem ”rigtigt” i dagligdagen.

Hvis beboerne ikke kan håndtere systemerne - måske fordi de er for komplicerede eller tidskrævende - hjælper kreative idéer og tanker bag de energieffektive løsninger og systemer ikke så meget.

Her ligger store potentialer, som venter på at blive realiseret. Dette gælder også effekten af at fremme bevidstheden om konsekvenserne af familiemedlemmernes handlinger og ubevidste adfærdsmønstre.

Forsøgene med de 4 styringsstrategier i samarbejde med familien i EFH, viser at man ikke kan udvikle en tilfredsstillende styringsstrategi uden at inddrage brugerne. Således vil brugerne ikke være tilfredse med indeklimaet, hvis de ikke har indflydelse på styringen.

Dette skal ses i sammenhæng med, at en energieffektiv styring kræver så lidt brugerindflydelse som muligt, med henblik på at realisere den forventede energieffektivitet.

Den optimale styring er således kendetegnet ved, at den på én gang tager hensyn til brugerkrav og samtidig resulterer i en brugeradfærdsændring der tilpasser sig styringen.

Projektet viser desuden, at der er en væsentlig barriere med henblik på at få produkter af forskelligt fabrikat til at kommunikere. Problemerne er dels tekniske dels ansvarsmæssige, idet det kan være vanskeligt at få placeret ansvaret ved eventuelle driftsproblemer, dels at virksomhederne er tilbageholdne med at udlevere tekniske specifikationer mv.

Med udgangspunkt i konceptet, som er udviklet i et samarbejde med beboerne i EFH family, de implicerede virksomheder og instituttet, er desuden udviklet en prototype for de avancerede styringer, som er afprøvet af familien i EnergyFlexHouse.

Der er gennemført forsøg med de 3 avancerede styringsstrategier, indeklimaoptimeret, energioptimeret og brugerdreven styring, i en periode på 7 dage pr. strategi. Forsøgene viste at det graddagekorrigerede rumvarmeforbrug var ca. 30 % lavere for den energioptimeret styring i forhold til den brugerdrevne styring. For den indeklimaoptimerede styring var det graddagekorrigerede rumvarmeforbrug ca. 21 % lavere i forhold til den brugerdrevne styring.

Familien udtrykte generelt tilfredshed med indeklimaet uanset den valgte styringsstrategi. Familien var overrasket over at deres korrigerede rumvarmeforbrug lå næsten 30 % højere ved den brugerdrevne styringsstrategi og tilkendegav at den energioptimerede strategi indeklimamæssigt var absolut acceptabel, især når konsekvensen blev synliggjort.

Familien syntes at styringspanelet på iPad’en var brugervenligt og intuitivt enkelt i sin opbygning.

Projektet har vist at det er af afgørende betydning for energiforbruget i et lavenergihus at indeklimaet styres præcist samtidig med at kravene til indeklimaet opfyldes.

Det er desuden særligt vigtigt, at styringen af bygningsinstallationerne indkobles i den rigtige rækkefølge i forhold til vejrforholdene. Her viser projektet at, en intelligent styring, der giver brugerne visse frihedsgrader, har en helt afgørende indflydelse på, at energisparepotentialet i lavenergibyggeri realiseres.

Dette skal ses i sammenhæng med at brugeradfærdens betydning for energiforbruget er relativt større for lavenergibyggeri sammenlignet med konventionelt byggeri.

Testfamilien i EFH family har givet unikke muligheder for at kortlægge effekten af ændringer både i systemer og produkter, bl.a. har de subjektive brugervurderinger af de fysiske eller styringsmæssige tiltag givet en værdifuld viden på området.

Det at inddrage slutbrugeren på denne måde - i de virkelige omgivelser i den almindelige dagligdag - kan sikre at de løsninger, der udarbejdes både får gennemslagskraft på markedet og leverer de ønskede energibesparelser.

Mere information

Projekt nummer

342-058

Projektansvarlig
Teknologisk Institut

Projektdeltagere

Nilan A/S
Seluxit A/S
ABClys ApS

Økonomi

Bevillingsår
2010
Tilskud
Kr. 1.208.700
56%
Egenfinansiering
Kr. 962.525
44%
Total budget
Kr. 2.171.225
Timer
2.325