Energiforbrug og indemiljø i kontorer med stor rumdybde

Projektperiode: 2004 - 2012
Bygninger
Storrumskontor belysning 336-017

Der ligger et stort besparelsespotentiale i den elektriske belysning - op til 50% - i storrumskontorer, hvor medarbejderne er placeret tæt ved vinduerne. Loftsbelysningen er nemlig helt unødigt tændt stort set da gen lang, året rundt. Foto: Projektgruppen. 

Projektet har udviklet en række integrerede design- og miljøstrategier for fremtidens kontormiljøer (New Ways of Working), hvor arkitektoniske, teknologiske, indretningsmæssige og organisatoriske hensyn forenes.

Projektbeskrivelse

Projektet skal udvikle en række integrerede design-og miljøstrategier for fremtidens kontormiljøer (New Ways of Working), hvor arkitektoniske, teknologiske, indretningsmæssige og organisatoriske hensyn forenes. Undersøgelsen viser at 80 % sidder mindre end 4 m fra et vindue og derfor skulle dagslyset kunne dække behovet for arbejdsbelysning i en stor del af arbejdstiden. Alligevel er den elektriske belysning tændt næsten hele tiden i samtlige bygninger hele året rundt. Med udgangspunkt i en installeret effekt på 12 W/m2 kan der ved bedre udnyttelse af dagslys til almenbelysning estimeres en mulig elbesparelse på 50 %. En tilsvarende besparelse vil kunne opnås ved renovering af det eksisterende belysningsanlæg. Af de undersøgte indeklimaparametre er der størst tilfredshed med belysningsforholdene. Udfordringen ligger derfor i at bevare tilfredsheden med lyset og samtidig spare på den elektriske belysning. Undersøgelsen viser at 70 % af medarbejderne er tilfredse med dagslysforholdet ved deres arbejdsplads. Tilfredsheden med dagslysforholdene og ud-sigten falder, når placeringen af skrivebordet er mere end 4 m fra vinduet eller arbejdspladsen er placeret ud mod et atrium. Tilfredsheden er størst hvis man opfatter at vinduesstørrelsen er tilpas, og man sidder tæt ved vinduet.

Resultat

Ved mere end 15 personer i lokalet falder tilfredsheden med indeklimaet, og af de undersøgte indeklimaparametre er der størst tilfredshed med belysningsforholdene. Udfordringen ligger derfor i at bevare tilfredsheden med lyset og samtidig spare på den elektriske belysning.

Generelt er loftbelysningen tændt ofte, uanset tid på året. Graden af tilfredshed med dagslysforholdene viser sig at have betydning for, hvor ofte man arbejder ved dagslys alene.

En væsentlig forklaring på, at lyset er tændt, selv om det egentlig ikke er nødvendigt, er, at de ansatte automatisk tænder lyset i hele rummet. Dette viser sig også i spørgsmålet om, hvor ofte personerne i de tre områder af kontoret har tændt lyset på forskellige årstider. Der næsten ikke er forskel på, hvor ofte belysningen er tændt ved de tre placeringer i kontoret.

Derimod vises en sammenhæng mellem anvendelsen af loftsbelysningen og tidspunktet på året. Loftsbelysning og arbejdslamper tændes mere om vinteren end om sommeren, men loftsbelysningen anvendes - uanset årstid - oftere end arbejdslampen.

Mere information

Projekt nummer

336-017

Projektansvarlig
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Projektdeltagere

SIGNAL ARKITEKTER ApS
RH Arkitekter A/S
Alexandra Instituttet
COWI A/S

Økonomi

Bevillingsår
2004
Tilskud
Kr. 1.995.770
61%
Egenfinansiering
Kr. 1.267.880
39%
Total budget
Kr. 3.263.650
Timer
4.145