Avanceret Styring af Intelligente Facader - Syddansk Universitet / Forskerpark Syd

Projektperiode: 2005 - 2013
Bygninger
Alsion Syddansk Universitet i Sønderborg 337-053

Alsion, Syddansk Universitet i Sønderborg. Foto: Wikipedia. 

Idéen med projektet er at udvikle en optimal styring af kombinationen af bygningsintegrerede solceller, solafskærmning, dagslys og kunstlys. En sådan intelligent facade vil medføre en markant reduktion af energiforbrug til belysning, ventilation og køling i bygningen.

Projektbeskrivelse

Projektet skal udvikle og afprøve en avanceret styring, der kan optimere samspillet mellem bygningsintegrerede solceller, solafskærmning, dagslys og kunstlys i et nybyggeri med intelligente facader. Der bliver målt elforbrug i et plus-energi kontor med energieffektivt udstyr, der aleneforsynes fra solcelleanlægget.

Resultat

I forbindelse med udvikling af Alsion blev der skabt mulighed for at gennemføre nogle ekstra teknologiprojekter, som skulle have fokus på energi og miljø, og som skulle demonstreres i byggeriet.

Idéen med projektet er at udvikle en optimal styring af kombinationen af bygningsintegrerede solceller, solafskærmning, dagslys og kunstlys. En sådan intelligent facade vil medføre en markant reduktion af energiforbrug til belysning, ventilation og køling i bygningen.

De udvendige solafskærmningslameller er bevægelige, således at man udnytter det forhold, at når der er størst behov for at afskærme brugerne mod solindfaldet, er der også de bedste muligheder for at opsamle solenergien fra de integrerede solceller (afskærmningen vender direkte mod solen).

I lokalerne bagved den 60 m2 store solcellefacade er der monteret bevægelsesmeldere og lysfølere. Servodan A/S har fremstillet en styreenhed/software, som kan styre den optimale indstilling af solcellerne i solafskærmningen i afhængighed af den enkelte brugers individuelle behov.

Hvis brugeren i kontoret bagved ikke er på sit kontor (registreres ved bevægelsesmelderen) prioriteres opsamlingen af solenergi, og automatikken optimerer solafskærmningslamellernes stilling i forhold til solen.

Såfremt brugeren er på sit kontor, prioriteres personens behov for solafskærmning sammenholdt med behovet for dagslys (registreres ved lysmåleren), og automatikken indstiller lamellerne i forhold til dette. På den måde sikres, at der opsamles mest muligt solenergi samtidig med, at brugeren får den bedst mulige visuelle og termiske komfort.

Mere information

Projekt nummer

337-053

Projektansvarlig
Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S

Dokumenter

Projektdeltagere

BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger
Servodan A/S

Økonomi

Bevillingsår
2005
Tilskud
Kr. 1.550.000
62%
Egenfinansiering
Kr. 957.000
38%
Total budget
Kr. 2.507.000
Timer
2.465